U obrani procesirane hrane – Zašto procesirano ne mora biti nezdravo
Procesirana hrana u odnosu na neprocesiranu ima viši udio masti, šećera, soli i kalorija. Jedni je nazivaju neprirodnom i otrovnom, dok drugi na sve odmahuju rukom.
Saznaj gdje u prehrani griješiš i na mail primi individualne preporuke za njeno unaprjeđenje
ISPUNI UPITNIKProcesirana hrana u odnosu na neprocesiranu ima viši udio masti, šećera, soli i kalorija. Jedni je nazivaju neprirodnom i otrovnom, dok drugi na sve odmahuju rukom.
Ljudi vjeruju u koješta. Jedni vjeruju da ih truju chemtrailsi, drugi da je 2pac živ, a za treće je LCHF panacea. Što je zajedničko svemu od navedenog?
Dok sam išao u osnovnu školu, jednom sam prilikom u knjižnici tražio knjigu naslova 80 najvećih zavjera svih vremena. Srećom, bila je već izdana, a ja se po nju nikad nisam vratio.
Znate li koliko članaka o prehrani započinje citatom „Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek tvoja hrana“?
Kad sam bio mlađi i dok sam se ozbiljnije bavio sportom, prva stvar na koju bih pomislio kad bih se probudio bio je doručak.
Nastavno na prošlotjednu kolumnu o intolerancijama, danas ću pisati o nečemu sličnom, jednako popularnom ako ne i popularnijem, ali dovoljno različitom da zasluži vlastiti članak. Riječ je o glutenu.
Redovito primam zahtjeve za izradu jelovnika. Normalno. Nutricionist sam. Uz upit s vremena na vrijeme dobijem i popis namirnica koje ne smiju biti u njemu. Ponekad zbog opravdanih razloga, ali prečesto zato što je netko napravio test intolerancije na hranu.
Naša su tijela puna toksina koji nam svakom sekundom skraćuju i otežavaju život. Toksini su uzročnici svih nevolja, od opadanja kose do prevelikog izbora traperica u trgovini, a i vašeg šefa čine govnarom.
Na iznenađenje rijetkih, izjavit ću da šećer nije nutritivno najkvalitetnija namirnica. Nema vitamina. Nema minerala. Nema fitonutrijenata. Nema ni proteina. Vlakana. Čak ni masti. Čist je ugljikohidrat. Ima energije.
Američko kardiološko udruženje nedavno je objavilo preporuku o izbjegavanju konzumacije kokosovog ulja. Uzrok tome jest pregled znanstvene literature koja ukazuje da ono povećava razinu LDL-a, tzv. lošeg kolesterola, što može povećati rizik od srčanih bolesti.