...

O nama

Stručno. Praktično. Racionalno.

Što?

nutricionizam logo

Projekt nutricionizam.hr započeo je 2011. godine kao osobna frustracija zbog golemog broja prehrambenih dezinformacija u medijima. Kroz stručne članke, besplatnu analizu prehrane, individualizirane usluge te predavanja i radionice nastojimo demistificirati prehranu, pojednostaviti prehrambeni savjet i usmjeriti fokus na doista bitne prehrambene čimbenike.

Ne zagovaramo niti jedan specifični prehrambeni pristup. Naše znanstveno iskustvo upotrebljavamo za kritičku interpretaciju literature. Rezultat su nepristrani savjeti u najboljem interesu naših čitatelja i klijenata.

Držimo da je prehrana više od brojke na vagi, pa i više od samih nutrijenata. Naglašavamo važnost psihološke komponente prehrane i zdravog odnosa prema hrani. Ne ciljamo savršenu, već optimalnu prehranu.

Naši klijenti uključuju opću populaciju, rekreativce, ali i brojne domaće i inozemne vrhunske sportaše, među ostalim i olimpijske, europske i svjetske prvake. Studentima nutricionizma pružamo mogućnosti stručnog usavršavanja, a surađujemo i s brojnim fitness centrima, trenerima, psiholozima, institucijama i organizacijama, zajedničkim snagama promovirajući zdraviji život i pristup prehrani temeljen na dokazima.

Projekt je iznimno aktivan na društvenim mrežama. Na Facebook i Instagram profilima broji preko 25 000 pratitelja.


Tko?

dr. sc. Bojan Stojnić, mag. nutr.

Nutricionist zdravog razuma

Magistar nutricionizma, diplomirao na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao iz područja Nutrigenomike i Personalizirane prehrane na Sveučilištu Balearskih otoka u Španjolskoj. Bivši predsjednik udruge Hrvatski zbor nutricionista, prve udruge nutricionista u Hrvatskoj, s kojom dijeli ciljeve promocije nutricionizma i zaštite nutricionističke struke. Godinama igrao košarku u 2. hrvatskoj ligi, a natjecao se i u Ironman triatlonu.

Pobornik korištenja znanstvene metode u razumijevanju i objašnjavanju svijeta. U nutricionizmu nastoji sagledati širu sliku umjesto fokusiranja na izolirane, prečesto nebitne prehrambene čimbenike. Protivnik prehrambenih ideologija i opsesivnog opterećivanja prehranom.

Ne zagovara jedan određeni prehrambeni pristup koji bi ga natjerao na pristranost u interpretaciji literature, već savjete temelji na najboljim dostupnim znanstvenim informacijama. Ako se pojave novi dovoljno kvalitetni podaci, nakon postavljanja u kontekst dosadašnjih spoznaja, spreman je promijeniti stavove. Promiče kritički pristup prehrambenim informacijama. Naglašava važnost psihološke komponente prehrane.

Ne pokušava pisati savršene članke. Piše kako bi omogućio bolje razumijevanje prehrane i ponudio praktičan savjet.


Anja Rimac, mag. nutr.

Preventivna nutricionistica

Kada je sa 7 godina krenula u studio baleta, nije ni sanjala da će za 11 godina upisati Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku i steći titulu magistre nutricionizma. No, poveznica između pravilne prehrane i snage koju tijelo treba kod pokreta u plesu je bila jaka i presudna za odabir zanimanja.

Uz posao nutricionistice, istovremeno je i honorarno zaposlena balerina u ansamblu HNK u Osijeku te stvarno živi ono što se trudi prenijeti drugima. S takvim rasporedom, klijentima želi pokazati da ako imaju vremena za hraniti se, imaju vremena i za hraniti se pravilno. A pravilna prehrana nije i ne treba biti izvor dodatnog stresa u životu.

Izrazito naglašava preventivnu ulogu pravilne prehrane kod pojavnosti bolesti, posebice onih neurodegenerativnih koje se često javljaju u starosti. Tvrdi da je naša prehrana odraz naših životnih (prehrambenih) navika i odluka.


Josip Rešetar, mag. nutr.

Realistični nutricionist

Zanimanje za povezanost hrane i zdravlja dovode ga na Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje stječe zvanje magistra nutricionizma. U svrhu proširenja znanja iz područja biomedicine, upisuje studij farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je trenutno apsolvent.

Tijekom studija, kao predsjednik Udruge studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta – PROBION, sudjeluje u provedbi brojnih dijetoterapijskih i javnozdravstvenih projekata. Dobitnik je 5 Rektorovih i 3 Dekanove nagrade. Aktivno se bavi znanošću u sklopu znanstvenih projekata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Pobornik je individualnog pristupa i protivnik redukcionizma. Prednost daje optimalnoj, a ne savršenoj prehrani. Zagovara zdrav odnos prema prehrani i naglašava važnost psihološke komponente prehrane. Fokusiran je na postavljanje realnih ciljeva.

Tvrdi da je edukacija najveća vrijednost koju pojedinac može dobiti kroz suradnju s nutricionistom.


Matea Mihaljević Mioč, mag. nutr.

Fleksibilna nutricionistica

Najmlađi je član našeg tima, ali neka vas njezine godine ne zavaraju. Afinitet i ljubav prema kretanju, sportu i zdravom načinu života kod nje su prisutni od najranijeg djetinjstva, zahvaljujući dugogodišnjoj teniskoj karijeri započetoj već u predškolskoj dobi. 

Upravo to, kao i naklonost prirodnim znanostima dovelo ju je do studija nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, na kojem stječe titulu magistre nutricionizma, a dio studija provela je i na studijskom programu u Portugalu. 

Za nju hrana nije samo zbroj kalorija, makro i mikronutrijenata, već socijalna, kulturološka i gastronomska komponenta našeg svakodnevnog života. Pobornik je prehrane s imenom i prezimenom osobe kojoj je namijenjena jer smatra da ne postoji jedinstvena prehrana koja se može preporučiti svima. Upravo stoga preferira personalizirani pristup klijentu i njegovoj osobnosti.

Kao fleksibilna nutricionistica, vjeruje da nije ispravno život pojedinca prilagoditi prehrani, već prehranu prilagoditi njegovu načinu života. Prehrana nam nikada ne bi trebala biti opterećenje jer ipak, ne živimo da bismo jeli, već jedemo da bismo živjeli.


Dominik Stanković, mag. nutr.

Avanturistički nutricionist

Zanimanje za prehranu i sport javilo se tijekom srednjoškolskog obrazovanja te ga je uz rekreativno bavljenje bodybuildingom dovelo do Prehrambeno – tehnološkog fakulteta u Osijeku na kojem stječe titulu magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Dodatno stručno znanje prikupljao je na Malti i Tehničkom Sveučilištu München (TUM) u Njemačkoj, a neformalno diljem Europe. 
 
Tijekom studija, bio je predsjednik IAESTE-a, studentske udruge za međunarodnu razmjenu studenata, čije je članove i inozemne studente educirao o važnosti pravilne prehrane. Dobitnik je nagrade fakulteta za posebna postignuća u izvannastavnim aktivnostima te nagrade Lions Cluba za izvrsnost

Ističe važnost redovne tjelesne aktivnosti što i prakticira redovitim planinarenjem i biciklizmom. S druge strane, svoj umjetnički izričaj ostvaruje u Amaterskom kazalištu Belišće svirajući bubnjeve te redovitom organizacijom glazbenih kvizova.  

Smatra da i promjena životnog stila može biti zanimljiva avantura, u kojoj je psihološka komponenta ključna za napredak i održivost, a demoniziranje nutrijenata i senzacionalizam nisu poželjni. Naginje optimizmu i razumijevanju za druge, a suosjećanje, koje smatra esencijalnim u radu s ljudima, unaprjeđuje volontiranjem s napuštenim psima u udruzi za terapijsko jahanje “Mogu”. 


Ana-Marija Užarević, univ. bacc. nutr.

Praktična nutricionistica

Kao beba je umjesto čokolade i čipsa birala grickati sirovu cvjetaču. Kada je malo odrasla, shvaća da ne vole svi voće i povrće kao ona, a većina ljudi ga uopće i ne konzumira dovoljno. Uz ljubav prema prirodnim znanostima i dugogodišnje bavljenje odbojkom, studij nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu je bio logičan izbor.

Tijekom fakulteta sudjeluje u radu Udruge studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta – PROBION, a želja za pomaganjem drugima dovela je i do volonterskog rada na javnozdravstvenim projektima te u najvećim hrvatskim udrugama za oboljele od dijabetesa i celijakije.

Ističe kako je hrana neizbježna komponenta naših života, a kada već svakodnevno jedemo bilo bi šteta da u tome ne uživamo. Zato je u radu s klijentima fokusirana na pronalazak ravnoteže između brige o prehrani i spontanosti kroz praktične savjete i trikove.

Odbija dijeliti hranu na dobru i lošu, a svoj rad temelji na objektivnim znanstvenim činjenicama. Smatra kako je ključ prehrane umjerenost te da u sklopu pravilne prehrane uvijek postoji mjesto za koji komad pizze ili torte.


Kako?

Josip Rešetar predavanje pravilnoj prehrani
 1. Kroz stručne članke i javne nastupe demistificirati prehranu te utvrditi nutricionizam kao znanost.
 2. Kroz nutricionističke usluge ponuditi kvalitetan savjet utemeljene na stručnoj i znanstvenoj literaturi.
 3. Kroz poslovno savjetovanje popularizirati primjenu nutricionizma u radu subjekata u poslovanju s hranom.

Postani dio tima

Zašto želiš biti dio ekipe? Kako nam možeš pomoći?


Partneri


Iz medijaZnanstvene publikacije

 • Gaši, A., Mudnić, Ž., Rešetar, J., Gajdoš-Kljusurić, J., Sorić, M., Mišigoj-Duraković, M., Šatalić, Z. (2023) Effects of eating outside the home on adolescent diet quality. Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 18 (1-2), 14-21. https://doi.org/10.31895/hcptbn.18.1-2.1
 • Pfeifer, D., Rešetar, J., Šteković, M., Czlapka-Matyasik, M., Verbanac, D., Gajdoš Kljusurić, J. (2023) Diet Quality and Its Association with Lifestyle and Dietary Behaviors among Croatian Students during Two COVID-19 Lockdowns. Foods (Basel, Switzerland)12(13), 2532. https://doi.org/10.3390/foods12132532
 • Mudnić, Ž., Gaši, A., Rešetar, J., Gajdoš Kljusurić, J., Mišigoj-Duraković, M., Sorić, M., Panjkota Krbavčić, I., Šatalić, Z. (2023) Assessment of Nutrient Intake and Diet Quality in Adolescent Dietary Supplement Users vs. Non-Users: The CRO-PALS Longitudinal Study. Nutrients15(12), 2783. https://doi.org/10.3390/nu15122783.
 • Pfeifer, D., Rešetar, J., Czlapka-Matyasik, M., Bykowska-Derda, A., Kolay, E., Stelcer, B., Gajdoš Kljusurić, J. (2023) Changes in diet quality and its association with students’ mental state during two COVID-19 lockdowns in Croatia. Nutrition and health, 2601060221144139. https://doi.org/10.1177/02601060221144139
 • Pfeifer, D., Rešetar, J., Gajdoš Kljusurić, J., Panjkota Krbavčić, I., Vranešić Bender, D., Rodríguez-Pérez, C., Ruíz-López, M. D., Šatalić, Z. (2021) Cooking at Home and Adherence to the Mediterranean Diet During the COVID-19 Confinement: The Experience From the Croatian COVIDiet Study. Frontiers in nutrition, 8, 617721. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.617721.
 • Stojnić, B., Serrano, A., Sušak, L., Palou, A., Bonet, M.L., Ribot, J. (2021) Protective Effects of Individual and Combined Low Dose Beta-Carotene and Metformin Treatments against High-Fat Diet-Induced Responses in Mice. Nutrients 13(10): 3607. doi:10.3390/nu13103607.
 • Rešetar, J., Pfeifer, D., Mišigoj-Duraković, M., Sorić, M., Gajdoš Kljusurić, J., Šatalić, Z. (2020) Eveningness in Energy Intake among Adolescents with Implication on Anthropometric Indicators of Nutritional Status: The CRO-PALS Longitudinal Study. Nutrients12(6), 1710. https://doi.org/10.3390/nu12061710.
 • Gabor, A. M., Stojnić, B., Ban-Ostić, D. (2020). Effects of different nutrition labels on visual attention and accuracy of nutritional quality perception-results of an experimental eye-tracking study. Food Quality and Preference 84: 103948.
 • Ribot, J., Stojnic, B., Palou, A., Bonet, M.L. (2020) Mouse Models to Study Antiobesogenic Effects of Carotenoids. In: Rodríguez-Concepción M., Welsch R. (eds) Plant and Food Carotenoids. Methods in Molecular Biology, vol 2083. Humana, New York, NY.
 • Gille,A., Stojnic, B., Derwenskus, F., Trautmann, A., Schmid-Staiger, U., Posten, C., Briviba, K., Palou, A., Bonet, M. L., Ribot, J. (2019) A Lipophilic Fucoxanthin-Rich Phaeodactylum tricornutum Extract Ameliorates Effects of Diet-Induced Obesity in C57BL/6J Mice. Nutrients 11(4): 796.
 • Stojnic, B., Serrano, A., Palou, A., Bonet, M.L., Ribot, J. (2017) Efecto anti-obesidad de la combinación beta-caroteno y metformina. Reunión Nacional sobre Carotenoides en Microorganismos, Plantas, Alimentación y Salud.
 • Stojnić, Bojan; Šatalić, Zvonimir; Kobešćak, Vjekoslav (2014) Water balance and habitual caffeine intake among elite male and female water polo players. Proceedings of the 8th International Congress of FOOD TECHNOLOGISTS, BIOTECHNOLOGISTS AND NUTRITIONISTS, Opatija, Hrvatska, 21.-24.10.2014., Frece, Jadranka (ur.)., Croatian Society of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists, str. 174-178 (ISBN: 978-953-99725-6-9).
 • Stojnić, Bojan (2013) Aspartame – sweet poison or harmless sweetener. In Šatalić, Zvonimir (Ed.), 100 crtica iz znanosti o prehrani: Priča se (pp. 211-212). Zagreb, Croatian Society of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists.