O nama
Stručno. Praktično. Racionalno.
Što?
Projekt nutricionizam.hr započeo je 2011. godine kao osobna frustracija zbog golemog broja prehrambenih dezinformacija u medijima. Kroz stručne članke, besplatnu analizu prehrane, individualizirane usluge te predavanja i radionice nastojimo demistificirati prehranu, pojednostaviti prehrambeni savjet i usmjeriti fokus na doista bitne prehrambene čimbenike.
Ne zagovaramo niti jedan specifični prehrambeni pristup. Naše znanstveno iskustvo upotrebljavamo za kritičku interpretaciju literature. Rezultat su nepristrani savjeti u najboljem interesu naših čitatelja i klijenata.
Držimo da je prehrana više od brojke na vagi, pa i više od samih nutrijenata. Naglašavamo važnost psihološke komponente prehrane i zdravog odnosa prema hrani. Ne ciljamo savršenu, već optimalnu prehranu.
Naši klijenti uključuju opću populaciju, rekreativce, ali i brojne domaće i inozemne vrhunske sportaše, među ostalim i olimpijske, europske i svjetske prvake. Studentima nutricionizma pružamo mogućnosti stručnog usavršavanja, a surađujemo i s brojnim fitness centrima, trenerima, psiholozima, institucijama i organizacijama, zajedničkim snagama promovirajući zdraviji život i pristup prehrani temeljen na dokazima.
Projekt je iznimno aktivan na društvenim mrežama. Na Facebook i Instagram profilima broji preko 25 000 pratitelja.
Tko?
dr. sc. Bojan Stojnić, mag. nutr.
Nutricionist zdravog razuma
Magistar nutricionizma, diplomirao na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao iz područja Nutrigenomike i Personalizirane prehrane na Sveučilištu Balearskih otoka u Španjolskoj. Bivši predsjednik udruge Hrvatski zbor nutricionista, prve udruge nutricionista u Hrvatskoj, s kojom dijeli ciljeve promocije nutricionizma i zaštite nutricionističke struke. Godinama igrao košarku u 2. hrvatskoj ligi, a natjecao se i u Ironman triatlonu.
Pobornik korištenja znanstvene metode u razumijevanju i objašnjavanju svijeta. U nutricionizmu nastoji sagledati širu sliku umjesto fokusiranja na izolirane, prečesto nebitne prehrambene čimbenike. Protivnik prehrambenih ideologija i opsesivnog opterećivanja prehranom.
Ne zagovara jedan određeni prehrambeni pristup koji bi ga natjerao na pristranost u interpretaciji literature, već savjete temelji na najboljim dostupnim znanstvenim informacijama. Ako se pojave novi dovoljno kvalitetni podaci, nakon postavljanja u kontekst dosadašnjih spoznaja, spreman je promijeniti stavove. Promiče kritički pristup prehrambenim informacijama. Naglašava važnost psihološke komponente prehrane.
Ne pokušava pisati savršene članke. Piše kako bi omogućio bolje razumijevanje prehrane i ponudio praktičan savjet.
Josip Rešetar, mag. nutr., mag. pharm.
Realistični nutricionist
Zanimanje za povezanost hrane i zdravlja dovode ga na Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje stječe zvanje magistra nutricionizma. U svrhu proširenja znanja iz područja biomedicine, upisuje studij farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje stječe titulu magistra farmacije.
Tijekom studija, kao predsjednik Udruge studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta – PROBION, sudjeluje u provedbi brojnih dijetoterapijskih i javnozdravstvenih projekata. Dobitnik je 5 Rektorovih i 3 Dekanove nagrade. Aktivno se bavi znanošću u sklopu znanstvenih projekata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.
Pobornik je individualnog pristupa i protivnik redukcionizma. Prednost daje optimalnoj, a ne savršenoj prehrani. Zagovara zdrav odnos prema prehrani i naglašava važnost psihološke komponente prehrane. Fokusiran je na postavljanje realnih ciljeva.
Tvrdi da je edukacija najveća vrijednost koju pojedinac može dobiti kroz suradnju s nutricionistom.
Dominik Stanković, mag. nutr.
Avanturistički nutricionist
Zanimanje za prehranu i sport javilo se tijekom srednjoškolskog obrazovanja te ga je uz rekreativno bavljenje bodybuildingom dovelo do Prehrambeno – tehnološkog fakulteta u Osijeku na kojem stječe titulu magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Dodatno stručno znanje prikupljao je na Malti i Tehničkom Sveučilištu München (TUM) u Njemačkoj, a neformalno diljem Europe.
Tijekom studija, bio je predsjednik IAESTE-a, studentske udruge za međunarodnu razmjenu studenata, čije je članove i inozemne studente educirao o važnosti pravilne prehrane. Dobitnik je nagrade fakulteta za posebna postignuća u izvannastavnim aktivnostima te nagrade Lions Cluba za izvrsnost.
Ističe važnost redovne tjelesne aktivnosti što i prakticira redovitim planinarenjem i biciklizmom. S druge strane, svoj umjetnički izričaj ostvaruje u Amaterskom kazalištu Belišće svirajući bubnjeve te redovitom organizacijom glazbenih kvizova.
Smatra da i promjena životnog stila može biti zanimljiva avantura, u kojoj je psihološka komponenta ključna za napredak i održivost, a demoniziranje nutrijenata i senzacionalizam nisu poželjni. Naginje optimizmu i razumijevanju za druge, a suosjećanje, koje smatra esencijalnim u radu s ljudima, unaprjeđuje volontiranjem s napuštenim psima u udruzi za terapijsko jahanje “Mogu”.
Kako?
- Kroz stručne članke i javne nastupe demistificirati prehranu te utvrditi nutricionizam kao znanost.
- Kroz nutricionističke usluge ponuditi kvalitetan savjet utemeljene na stručnoj i znanstvenoj literaturi.
- Kroz poslovno savjetovanje popularizirati primjenu nutricionizma u radu subjekata u poslovanju s hranom.
Postani dio tima
Zašto želiš biti dio ekipe? Kako nam možeš pomoći?
Partneri
Iz medija
- Zamolili smo hrvatskog nutricionista da nam jedan dan fotka sve što jede
- Nutricionist Bojan Stojnić – Stručno o sportskoj prehrani
- Jesu li masti potrebne u prehrani sportaša?
- Sportaši, ne izbjegavajte masti!
- Mit o Paleo prehrani
- Koje dodatke prehrani uzimaju nutricionisti? Evo njihovih odgovora
- Svakodnevno brojanje kalorija može dovesti i do poremećaja u prehrani
- Malo nas buni što je zdravo, a što nije. Zamolili smo nutricionista da nam kaže istinu za ovih 8 stvari
- Nutricionisti savjetuju kako kontrolirano pretjerati za blagdane: “Nema panike zbog nekoliko kilograma viška”
- Znate li koja je razlika između apetita i gladi?
- Centar Miketa Podcast – Bojan Stojnić
- Podcast Hrvatskog Triatlon Saveza – O prehrani triatlonaca
Znanstvene publikacije
- Gaši, A., Mudnić, Ž., Rešetar, J., Gajdoš-Kljusurić, J., Sorić, M., Mišigoj-Duraković, M., Šatalić, Z. (2023) Effects of eating outside the home on adolescent diet quality. Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 18 (1-2), 14-21. https://doi.org/10.31895/hcptbn.18.1-2.1
- Pfeifer, D., Rešetar, J., Šteković, M., Czlapka-Matyasik, M., Verbanac, D., Gajdoš Kljusurić, J. (2023) Diet Quality and Its Association with Lifestyle and Dietary Behaviors among Croatian Students during Two COVID-19 Lockdowns. Foods (Basel, Switzerland), 12(13), 2532. https://doi.org/10.3390/foods12132532
- Mudnić, Ž., Gaši, A., Rešetar, J., Gajdoš Kljusurić, J., Mišigoj-Duraković, M., Sorić, M., Panjkota Krbavčić, I., Šatalić, Z. (2023) Assessment of Nutrient Intake and Diet Quality in Adolescent Dietary Supplement Users vs. Non-Users: The CRO-PALS Longitudinal Study. Nutrients, 15(12), 2783. https://doi.org/10.3390/nu15122783.
- Pfeifer, D., Rešetar, J., Czlapka-Matyasik, M., Bykowska-Derda, A., Kolay, E., Stelcer, B., Gajdoš Kljusurić, J. (2023) Changes in diet quality and its association with students’ mental state during two COVID-19 lockdowns in Croatia. Nutrition and health, 2601060221144139. https://doi.org/10.1177/02601060221144139
- Pfeifer, D., Rešetar, J., Gajdoš Kljusurić, J., Panjkota Krbavčić, I., Vranešić Bender, D., Rodríguez-Pérez, C., Ruíz-López, M. D., Šatalić, Z. (2021) Cooking at Home and Adherence to the Mediterranean Diet During the COVID-19 Confinement: The Experience From the Croatian COVIDiet Study. Frontiers in nutrition, 8, 617721. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.617721.
- Stojnić, B., Serrano, A., Sušak, L., Palou, A., Bonet, M.L., Ribot, J. (2021) Protective Effects of Individual and Combined Low Dose Beta-Carotene and Metformin Treatments against High-Fat Diet-Induced Responses in Mice. Nutrients 13(10): 3607. doi:10.3390/nu13103607.
- Rešetar, J., Pfeifer, D., Mišigoj-Duraković, M., Sorić, M., Gajdoš Kljusurić, J., Šatalić, Z. (2020) Eveningness in Energy Intake among Adolescents with Implication on Anthropometric Indicators of Nutritional Status: The CRO-PALS Longitudinal Study. Nutrients, 12(6), 1710. https://doi.org/10.3390/nu12061710.
- Gabor, A. M., Stojnić, B., Ban-Ostić, D. (2020). Effects of different nutrition labels on visual attention and accuracy of nutritional quality perception-results of an experimental eye-tracking study. Food Quality and Preference 84: 103948.
- Ribot, J., Stojnic, B., Palou, A., Bonet, M.L. (2020) Mouse Models to Study Antiobesogenic Effects of Carotenoids. In: Rodríguez-Concepción M., Welsch R. (eds) Plant and Food Carotenoids. Methods in Molecular Biology, vol 2083. Humana, New York, NY.
- Gille,A., Stojnic, B., Derwenskus, F., Trautmann, A., Schmid-Staiger, U., Posten, C., Briviba, K., Palou, A., Bonet, M. L., Ribot, J. (2019) A Lipophilic Fucoxanthin-Rich Phaeodactylum tricornutum Extract Ameliorates Effects of Diet-Induced Obesity in C57BL/6J Mice. Nutrients 11(4): 796.
- Stojnic, B., Serrano, A., Palou, A., Bonet, M.L., Ribot, J. (2017) Efecto anti-obesidad de la combinación beta-caroteno y metformina. Reunión Nacional sobre Carotenoides en Microorganismos, Plantas, Alimentación y Salud.
- Stojnić, Bojan; Šatalić, Zvonimir; Kobešćak, Vjekoslav (2014) Water balance and habitual caffeine intake among elite male and female water polo players. Proceedings of the 8th International Congress of FOOD TECHNOLOGISTS, BIOTECHNOLOGISTS AND NUTRITIONISTS, Opatija, Hrvatska, 21.-24.10.2014., Frece, Jadranka (ur.)., Croatian Society of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists, str. 174-178 (ISBN: 978-953-99725-6-9).
- Stojnić, Bojan (2013) Aspartame – sweet poison or harmless sweetener. In Šatalić, Zvonimir (Ed.), 100 crtica iz znanosti o prehrani: Priča se (pp. 211-212). Zagreb, Croatian Society of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists.