Tim nutricionista, zdrava prehrana ili pravilna prehrana

O nama

Stručno. Praktično. Racionalno.

Što?

nutricionizam logo

Projekt nutricionizam.hr započeo je 2011. godine kao osobna frustracija zbog golemog broja prehrambenih dezinformacija u medijima. Kroz stručne članke, besplatnu analizu prehrane, individualizirane usluge te predavanja i radionice nastojimo demistificirati prehranu, pojednostaviti prehrambeni savjet i usmjeriti fokus na doista bitne prehrambene čimbenike.

Ne zagovaramo niti jedan specifični prehrambeni pristup. Naše znanstveno iskustvo upotrebljavamo za kritičku interpretaciju literature. Rezultat su nepristrani savjeti u najboljem interesu naših čitatelja i klijenata.

Držimo da je prehrana više od brojke na vagi, pa i više od samih nutrijenata. Naglašavamo važnost psihološke komponente prehrane i zdravog odnosa prema hrani. Ne ciljamo savršenu, već optimalnu prehranu.

Naši klijenti uključuju opću populaciju, rekreativce, ali i brojne domaće i inozemne vrhunske sportaše, među ostalim i olimpijske, europske i svjetske prvake. Studentima nutricionizma pružamo mogućnosti stručnog usavršavanja, a surađujemo i s brojnim fitness centrima, trenerima, psiholozima, institucijama i organizacijama, zajedničkim snagama promovirajući zdraviji život i pristup prehrani temeljen na dokazima.

Projekt je iznimno aktivan na društvenim mrežama. Na Facebook i Instagram profilima broji preko 20 000 pratitelja.


Tko?

Bojan Stojnić nutricionist

dr. sc. Bojan Stojnić, mag. nutr.

Nutricionist zdravog razuma

Magistar nutricionizma, diplomirao na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao iz područja Nutrigenomike i Personalizirane prehrane na Sveučilištu Balearskih otoka u Španjolskoj. Bivši predsjednik udruge Hrvatski zbor nutricionista, prve udruge nutricionista u Hrvatskoj, s kojom dijeli ciljeve promocije nutricionizma i zaštite nutricionističke struke. Godinama igrao košarku u 2. hrvatskoj ligi, a natjecao se i u Ironman triatlonu.

Pobornik korištenja znanstvene metode u razumijevanju i objašnjavanju svijeta. U nutricionizmu nastoji sagledati širu sliku umjesto fokusiranja na izolirane, prečesto nebitne prehrambene čimbenike. Protivnik prehrambenih ideologija i opsesivnog opterećivanja prehranom.

Ne zagovara jedan određeni prehrambeni pristup koji bi ga natjerao na pristranost u interpretaciji literature, već savjete temelji na najboljim dostupnim znanstvenim informacijama. Ako se pojave novi dovoljno kvalitetni podaci, nakon postavljanja u kontekst dosadašnjih spoznaja, spreman je promijeniti stavove. Promiče kritički pristup prehrambenim informacijama. Naglašava važnost psihološke komponente prehrane.

Ne pokušava pisati savršene članke. Piše kako bi omogućio bolje razumijevanje prehrane i ponudio praktičan savjet.


Mia Čondić nutricionist

Mia Čondić, mag. nutr.

Praktična nutricionistica

Predanost istraživanju vlastitog tijela usmjerava ju najprije prema plesu, a zatim i na studij nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, gdje stječe zvanje magistre nutricionizma. Uživa o prenošenju znanja, posebno na one najmlađe. Slijedom toga, upisuje i Učiteljski fakultet te stječe titulu odgojiteljice.

Za vrijeme studija, kroz projektni rad s djecom i općom populacijom, stvara svoje viđenje pristupa prehrani. Kao nutricionistica, na istomišljenike nailazi u nutricionizam.hr timu.

Smatra da je fokus potrebno staviti na uključivanje, a ne isključivanje pojedinih namirnica u prehranu. Zagovara pozitivan, održiv i opušten pristup zdravoj prehrani, bez suvišnih odricanja i rigoroznih dijeta.

Tvrdi da je prehranu potrebno prilagoditi vlastitim mogućnostima te kao ključno ističe njeno planiranje. Promjena prehrambenih navika proces je koji zahtijeva praktično usmjerenje i strpljenje.


Anja Bašnec nutricionist

Anja Rimac, mag. nutr.

Preventivna nutricionistica

Kada je sa 7 godina krenula u studio baleta, nije ni sanjala da će za 11 godina upisati Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku i steći titulu magistre nutricionizma. No, poveznica između pravilne prehrane i snage koju tijelo treba kod pokreta u plesu je bila jaka i presudna za odabir zanimanja.

Uz posao nutricionistice, istovremeno je i honorarno zaposlena balerina u ansamblu HNK u Osijeku te stvarno živi ono što se trudi prenijeti drugima. S takvim rasporedom, klijentima želi pokazati da ako imaju vremena za hraniti se, imaju vremena i za hraniti se pravilno. A pravilna prehrana nije i ne treba biti izvor dodatnog stresa u životu.

Izrazito naglašava preventivnu ulogu pravilne prehrane kod pojavnosti bolesti, posebice onih neurodegenerativnih koje se često javljaju u starosti. Tvrdi da je naša prehrana odraz naših životnih (prehrambenih) navika i odluka.


Luka Batur, mag. nutr.

Trezveni nutricionist

Interes za unaprjeđenje sportske izvedbe uz skeptičnost prema svakodnevnim prehrambenim (dez)informacijama, rezultirali su upisom studija nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Kako se interesi kroz život mijenjaju, tijekom fakultetskih dana javlja se zanimanje za područje dijetoterapije i kliničke prehrane, a nastavno na to nakon stjecanja titule magistra nutricionizma počinje raditi kao nutricionist-dijetetičar na Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Fakultetski dani obilježeni su aktivnim sudjelovanjem u javnozdravstvenim projektima prevencije pretilosti u djece, kao i brojnim edukacijama te stručnim skupovima iz područja kliničke prehrane. U koautorstvu s kolegama dobiva Rektorovu nagradu za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici, a diplomski studij završava i sa znanstvenom publikacijom.

Vlastito mišljenje o temama iz svijeta hrane i prehrane formira isključivo na temelju relevantnih znanstvenih podataka. Osobna iskustva u prehrani pojedinaca pak smatra plodnim tlom za razvoj i plasiranje iskrivljenih informacija. Krajnosti u prehrani izbjegava pa u radu s klijentima naglašava važnost kompromisa i postizanja zlatne sredine.

Kada nije okupiran nutricionističkim edukacijama i radom s pacijentima, pronaći ćete ga na dva kotača ili u tenisicama za trčanje. Ili u bazenu dok pored gustog rasporeda radi na svojim triatlonskim ciljevima.


Josip Rešetar nutricionist

Josip Rešetar, mag. nutr.

Realistični nutricionist

Zanimanje za povezanost hrane i zdravlja dovode ga na Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje stječe zvanje magistra nutricionizma. U svrhu proširenja znanja iz područja biomedicine, upisuje studij farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Tijekom studija, kao predsjednik Udruge studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta – PROBION, sudjeluje u provedbi brojnih dijetoterapijskih i javnozdravstvenih projekata. Dobitnik je 3 Rektorove i 2 Dekanove nagrade. Aktivno se bavi znanošću u sklopu znanstvenih projekata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Pobornik je individualnog pristupa i protivnik redukcionizma. Prednost daje optimalnoj, a ne savršenoj prehrani. Zagovara zdrav odnos prema prehrani i naglašava važnost psihološke komponente prehrane. Fokusiran je na postavljanje realnih ciljeva.

Tvrdi da je edukacija najveća vrijednost koju pojedinac može dobiti kroz suradnju s nutricionistom.


Matea Mihaljević, univ. bacc. nutr.

Fleksibilna nutricionistica

Najmlađi je član našeg tima, ali neka vas njezine godine ne zavaraju. Afinitet i ljubav prema kretanju, sportu i zdravom načinu života kod nje su prisutni od najranijeg djetinjstva, zahvaljujući dugogodišnjoj teniskoj karijeri započetoj već u predškolskoj dobi. 

Upravo to, kao i naklonost prirodnim znanostima dovelo ju je do studija nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, na kojem će uskoro steći i titulu magistre nutricionizma, a dio studija provela je i na studijskom programu u Portugalu. 

Za nju hrana nije samo zbroj kalorija, makro i mikronutrijenata, već socijalna, kulturološka i gastronomska komponenta našeg svakodnevnog života. Pobornik je prehrane s imenom i prezimenom osobe kojoj je namijenjena jer smatra da ne postoji jedinstvena prehrana koja se može preporučiti svima. Upravo stoga preferira personalizirani pristup klijentu i njegovoj osobnosti.

Kao fleksibilna nutricionistica, vjeruje da nije ispravno život pojedinca prilagoditi prehrani, već prehranu prilagoditi njegovu načinu života. Prehrana nam nikada ne bi trebala biti opterećenje jer ipak, ne živimo da bismo jeli, već jedemo da bismo živjeli.


Đurđica Mijanović nutricionist

Đurđica Mijanović, univ. bacc. nutr.

Efikasna nutricionistica

Želja za optimizacijom sportske izvedbe i zdravlja dovodi je na studij nutricionizma na Prirodoslovnom – matematičkom fakultetu u Splitu gdje stječe titulu prvostupnice nutricionizma, a svoje putovanje do titule magistrice nutricionizma upravo privodi kraju na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Tijekom studija sudjeluje u brojnim projektima i edukacijama namijenjenim sportašima i općoj populaciji. Dobitnica je Dekanove te Rektorove nagradu za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici u koautorstvu s kolegama iz udruge PROBION.

Kao kategorizirani sportaš, višestruka državna prvakinja i rekorderka u dizanju utega, na vlastitoj koži je osjetila posljedice neadekvatne edukacije i netočnih informacija nametnih od strane needuciranih pojedinaca, zbog čega je njezin potencijal ostao neiskorišten. Kako i drugi ne bi upali u istu zamku, cilj joj je širiti točne, provjerene i nepristrane informacije primjenjive svima.

Smatra da praktičan i prilagodljiv pristup prehrani može većinu dovesti do optimalnih i dugoročno održivih rezultata.


Mia Bubanko, univ. bacc. nutr.

Empatična nutricionistica

Ljubiteljica stranih jezika, pronašla se u prirodnim znanostima na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. Nastavno na stečenu titulu prvostupnice nutricionizma, nastavlja s diplomskim studijem nutricionizma.

Tijekom studija bila je i članica Udruge studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta – PROBION, a aktivno se bavila umjetničkim plivanjem te je kao hrvatska reprezentativka nastupala na velikim natjecanjima.

Uz posao nutricionistice, članica je Zbora sudaca sinkroniziranog plivanja Zagreb i aktivna sutkinja na natjecanjima. Uz to radi i kao trener neplivača, a rekreativno se bavi plesom i rolanjem.

Veliki interes pokazuje za sportsku psihologiju i poremećaje hranjenja. Empatična je osoba te želi sa svojim klijentima razviti odnos bez tabu tema, krivnje ni srama vezanih uz njihovu prehranu i njihove navike.Smatra da

bismo si trebali kreirati vrijeme za ono što volimo, a cilj u radu joj je pokazati ljudima da ljubav prema pravilnoj prehrani i zdravom načinu života nije komplicirana i nedostižna.


Kako?

Josip Rešetar predavanje pravilnoj prehrani
  1. Kroz stručne članke i javne nastupe demistificirati prehranu te utvrditi nutricionizam kao znanost.
  2. Kroz nutricionističke usluge ponuditi kvalitetan savjet utemeljene na stručnoj i znanstvenoj literaturi.
  3. Kroz poslovno savjetovanje popularizirati primjenu nutricionizma u radu subjekata u poslovanju s hranom.

Postani dio tima

Zašto želiš biti dio ekipe? Kako nam možeš pomoći?


Partneri


Iz medija



Znanstvene publikacije

  • Pfeifer, D., Rešetar, J., Gajdoš Kljusurić, J., Panjkota Krbavčić, I., Vranešić Bender, D., Rodríguez-Pérez, C., Ruíz-López, M. D., Šatalić, Z. (2021) Cooking at Home and Adherence to the Mediterranean Diet During the COVID-19 Confinement: The Experience From the Croatian COVIDiet Study. Frontiers in nutrition, 8, 617721. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.617721.
  • Stojnić, B., Serrano, A., Sušak, L., Palou, A., Bonet, M.L., Ribot, J. (2021) Protective Effects of Individual and Combined Low Dose Beta-Carotene and Metformin Treatments against High-Fat Diet-Induced Responses in Mice. Nutrients 13(10): 3607. doi:10.3390/nu13103607.
  • Rešetar, J., Pfeifer, D., Mišigoj-Duraković, M., Sorić, M., Gajdoš Kljusurić, J., Šatalić, Z. (2020) Eveningness in Energy Intake among Adolescents with Implication on Anthropometric Indicators of Nutritional Status: The CRO-PALS Longitudinal Study. Nutrients12(6), 1710. https://doi.org/10.3390/nu12061710.
  • Gabor, A. M., Stojnić, B., Ban-Ostić, D. (2020). Effects of different nutrition labels on visual attention and accuracy of nutritional quality perception-results of an experimental eye-tracking study. Food Quality and Preference 84: 103948.
  • Ribot, J., Stojnic, B., Palou, A., Bonet, M.L. (2020) Mouse Models to Study Antiobesogenic Effects of Carotenoids. In: Rodríguez-Concepción M., Welsch R. (eds) Plant and Food Carotenoids. Methods in Molecular Biology, vol 2083. Humana, New York, NY.
  • Gille,A., Stojnic, B., Derwenskus, F., Trautmann, A., Schmid-Staiger, U., Posten, C., Briviba, K., Palou, A., Bonet, M. L., Ribot, J. (2019) A Lipophilic Fucoxanthin-Rich Phaeodactylum tricornutum Extract Ameliorates Effects of Diet-Induced Obesity in C57BL/6J Mice. Nutrients 11(4): 796.
  • Stojnic, B., Serrano, A., Palou, A., Bonet, M.L., Ribot, J. (2017) Efecto anti-obesidad de la combinación beta-caroteno y metformina. Reunión Nacional sobre Carotenoides en Microorganismos, Plantas, Alimentación y Salud.
  • Stojnić, Bojan; Šatalić, Zvonimir; Kobešćak, Vjekoslav (2014) Water balance and habitual caffeine intake among elite male and female water polo players. Proceedings of the 8th International Congress of FOOD TECHNOLOGISTS, BIOTECHNOLOGISTS AND NUTRITIONISTS, Opatija, Hrvatska, 21.-24.10.2014., Frece, Jadranka (ur.)., Croatian Society of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists, str. 174-178 (ISBN: 978-953-99725-6-9).
  • Stojnić, Bojan (2013) Aspartame – sweet poison or harmless sweetener. In Šatalić, Zvonimir (Ed.), 100 crtica iz znanosti o prehrani: Priča se (pp. 211-212). Zagreb, Croatian Society of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists.