...

Zdrava ili pravilna prehrana?

Na termine pravilna i zdrava prehrana nailazimo naizmjenično. Razlike u praksi nema, ali volio bih napisati par riječi o značenjima. Do nedavno sam izbjegavao koristiti termin zdrava prehrana te se radije služio verzijom pravilna, iz razloga što nisam bio načisto s definicijom zdravlja. Nisam još uvijek, ali ponekad treba pristati na kompromis.

Trenutna definicija zdravlja Svjetske zdravstvene organizacija glasi:

“Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog dobrostanja, a ne samo izostanak bolesti ili nemoći“. (1)

Problem koji vidim s tom definicijom je taj što ne uzima u obzir genetske i okolišne čimbenike, bez kojih je nemoguće postaviti referentnu vrijednost (optimalnog zdravlja). Na sljedećem ću primjeru prezentirati problem:

Pojedinac se rađa bez obje noge, međutim osim toga, sve tjelesne funkcije su mu savršene, mentalno je zdrav i socijalno aktivan i prihvaćen. Prema definiciji koja uključuje i nemoć, ovaj bi pojedinac bio okarekteriziran kao nezdrav. Na pitanje je li isti zdrav ili nezdrav ne znam odgovoriti.

Analiziraj svoju prehranu

Možda još bolji primjer koji prikazuje maglovitost definicije jest ovaj:

Pojedinac se rađa s urođenom genetskom „greškom“, koja ga neizbježno, dakle bez obzira na idealne životne izbore (prehrana, tjelesna aktivnost, san, odmor….) predisponira za razvoj karcinoma pluća. Je li pojedinac zdrav? Je li zdrav prije nego razvije, ali ako zna da će sigurno razviti karcinom? Je li nezdrav tek kad ga razvije? Na navedena pitanja trenutno nemam odgovore, a ne tvrdim niti da ću ih imati. Nisam siguran ni je li ih vrijedno dalje tražiti.

Zbog toga, zdravlje je prema mojem skromnom mišljenju isključivo hipotetski pojam čiju nepotpunu primjenjivost nisam htio prenositi na prehranu, budući da sam smatrao da to može rezultirati negativnom težnjom za njenim nepotrebnim i nemogućim usavršavanjem.

Međutim, s obzirom na činjenicu da je pojam zdrave prehrane odviše raširen da bi ga se izbjeglo i da, budimo realni, zvuči bolje od alternative, ovom prilikom službeno prihvaćam termin zdrave prehrane.

Dobro, a koja je to zdrava prehrana? Prehrana koja omogućuje postizanje optimalnog zdravlja, uzimajući u obzir genetske i okolišne faktore. Ma daj. Nešto detaljnije u članku Definicije zdrave prehrane.

Zdrava ili pravilna, prehrana mora biti kvalitetna. Je li, provjeri kroz upitnik ispod.

Analiziraj svoju prehranu

Literatura

  1. www.who.int/about/definition/en/print.html