...

Zašto trebaš nutricionista?

Dok neki još uvijek ne znaju tko je nutricionist i što on radi, većina se pita treba li mu te je li vrijedan uloženog novca. U sljedećem ću tekstu nastojati pokazati zašto je angažman nutricionista pametan potez za održavanje i unaprjeđenje vašeg zdravlja, fizičkog i psihičkog, neovisno o tome koliko o prehrani znali, ili mislili da znate.

Dobar savjet zlata vrijedi.
– narodna poslovica

Zašto ne tražiš nutricionista?

Počnimo s izgovor… ovaj… razlozima. Sigurno ih je više nego što ću ih ovdje nabrojati.

Izostanak potrebe

Živimo u doba donedavno nezamislivog obilja informacija. Gotovo svaki podatak nalazi se na internetu, dostupan je uz manje ili više truda, a većina njih je i besplatna. Prehrambene informacije nisu iznimka. U teoriji, ne bi trebalo biti teško prikupiti ih i složiti si optimalnu prehranu. No nije svaki podatak jednako vrijedan, ili uopće točan.

Štoviše, usudit ću se napisati da većina prehrambenih informacija koje možete pronaći u medijima nije točna.

Nije teško vidjeti kako posjedovanje nekvalitetnih informacija može stvoriti privid poznavanja tematike, odnosno privid izostanka potrebe za stručnom pomoći.

Također, dobar dio ljudi vjeruje kako ima zdravu prehranu. Nažalost, većina je često u krivu. Da nije, ne bismo imali toliko s prehranom povezanih bolesti. Koliko zdravo se hranite saznajte ovdje.

Nepovjerenje

Ne može se svatko prozvati odvjetnikom. U idealnom svijetu, ne bi se svatko mogao prozvati ni nutricionistom. Međutim ne živimo u idealnom svijetu, a kamoli u idealnoj državi, stoga iza naziva nutricionist na papiru ili ekranu ne stoji nužno diploma, a kamoli stručnost.

Nestručnjak vam ne može pružiti kvalitetan savjet, a njihov ogroman broj rezultira šumom kontradiktornih informacija u kojoj se čak ni educirana osoba ne može snaći.

Zbog toga se gubi povjerenje u nutricionizam kao znanost, a osim primatelja nekvalitetnih prehrambenih informacija i nestručnih nutricionističkih usluga, pati i povjerenje u stručnjake.

Ako ne boli, zdrav sam

U ljudskoj je prirodi rješavati samo vidljive probleme. Kad govorimo o zdravlju, prije nego što postanu vidljivi, problemi se “kuhaju” dugo vremena. Baviti se njima nakon pojave simptoma daleko je neefikasnije od pravovremene identifikacije ili, još bolje, prevencije.

Ne kaže se bez razloga da je lakše spriječiti nego liječiti.

Iako će mnogi kvazinutricionisti i prodavači zmijskog ulja tvrditi drugačije, prehrana bolest neće izlječiti, ali može je prevenirati.

Analiziraj svoju prehranu

Nedostatak novca

Generalno najčešći razlog odluke o neangažmanu stručnjaka bilo koje vrste vjerojatno je nedostatak novca. Ponekad je razlog i opravdan. No nerijetko, prije nego razlog, nedostatak financija predstavlja izliku. Mislim da kao društvo još uvijek nismo dosegli razinu svijesti gdje smatramo opravdanim platiti znanje.

Vlada uvjerenje kako je zdrava prehrana skupa. I dok je istina da je u zdravu prehranu potrebno uložiti određeni novac (voće i povrće nije jeftino), isti nije mnogo veći od onoga kojeg izdvajamo za prehranu niske ili osrednje kvalitete. Također, dobar će nutricionist tijekom suradnje uzeti u obzir vaše financijsko stanje, savjete njemu prilagoditi, kao i pružiti preporuke gdje u prehrani uštedjeti.

Dopustite da vas pitam, koliko biste platili svoje zdravlje?

Zašto trebaš nutricionista?

Unaprjeđenje zdravlja

Kvalitetna prehrana rezultira duljim i kvalitetnijim, odnosno zdravijim životom. Na ovo ne treba trošiti više riječi.

Ušteda vremena

Pojedinac ulaže dobar dio svog života kako bi postao stručnjak u vrlo uskom području ljudskog znanja. Zbog toga nema vremena postati stručnjak iz puno više područja.

Posljedica je specijalizacija poslova, odnosno doba outsourcinga.

Ovisno o kompleksnosti problema, često se više isplati angažirati stručnjaka da za vas riješi neki problem, nego sami uložiti vrijeme potrebno za akumulaciju znanja potrebnog za njegovo rješenje. Osim toga, tada gubite vrijeme koje biste mogli uložiti u produbljivanje stručnosti u svom području.

Ne biste dali svojoj frizerki da vam popravi zub, biste li? Niti biste dopustili svome stomatologu da vam napravi frizuru. Osim ako imate frizuru kao ja. Onda vam je svejedno. Više o mojoj frizuri ovdje.

U sferi prehrane, nutricionist je stručnjak koji posjeduje potrebno prehrambeno znanje. Efikasnije od vas može profiltriati nepotrebne informacije te vam uštediti vrijeme. Poslužiti vam serviran provjeren, primjenjiv i praktičan savjet ili plan prehrane.

Pošteda živaca

Količina prehrambenih informacija oko nas je nezamisliva. Frustrirajuće je pokušati upiti svaku. Nije niti moguće.

Stoga će vam osim vremena, spomenuta filtracija informacija od strane nutricionista poštediti i živce. Osim ako ste mazohist koji se voli zbunjivati kontradiktornim informacijama.

Ušteda novca

Nutricionističke usluge koštaju. Ništa nije besplatno.  Što znači da će vam iz novčanika odnijeti nešto novca.

Međutim, dugoročno gledano, novac će vam uštediti. Naime, prehranom možete prevenirati mnoga oboljenja čije liječenje osim što će vas koštati, onemogućit će vam i da novac zaradite.

Osim toga, nije li zdravlje neprocjenjivo?

Sad kad je očito da vam nutricionist može dobro doći, ne ustručavajte se kontaktirati jednoga.

Analiziraj svoju prehranu