...

Važnost uživanja u hrani (blagdanska prehrana)

Blagdani su pred vratima, a mnoge će zateći usred pokušaja gubitka kilograma ili zadržavanja onih teško postignutih.

Bilo da ste u jednoj ili drugoj grupi, ili tek brinete o prehrani malo više neg’ vam je crno ispod nokta, vjerojatno vam je barem u podsvijesti pitanje kako se s blagdanima nositi.

Analiziraj svoju prehranu

Kad govorimo o blagdanima, hrana je neizbježna tema. I tema nisu chia sjemenke, pa čak niti brokula, već „prava“ hrana, ona u kojoj čovjek doista uživa. Malo pretjerujem, ali shvaćate me.

Ljudi su programirani da traže užitak (i izbjegavaju bol). Stoga, užitak u hrani potpuno je ljudska osobina i od nje ne treba bježati. Da, živimo u doba kad je ukusna hrana toliko svedostupna da nam naš hedonizam predstavlja zdravstveni i vizualni problem. I da, treba razviti načine rješenja tog problema. Najčešće, to će rješenje podrazumijevati restrikciju.

No, ima tih nekoliko dana u godini…

Hrana jest alat za optimizaciju zdravlja, ali je i predmet uživanja. A uživanje je također alat za optimizaciju zdravlja. Psihičko se zadovoljstvo itekako pozitivno odražava na zdravlje.

No, odmaknimo se na trenutak od blagdana.

Učimo od Francuza i njihovog paradoksa

Za razliku od Amerikanaca, koji hranu prvenstveno asociraju sa zdravljem, Francuzi je asociraju s užitkom.

Nisam siguran gdje smo mi Hrvati na ovom kontinuumu prehrambene zdravstveno-hedonističke asocijacije, ali činjenica da Francuzi znaju uživati u hrani jedno je od mogućih objašnjenja francuskog paradoksa. Za one koji za njega nisu čuli, francuski paradoks označava činjenicu da usprkos tome što je francuska prehrana bogata zasićenim masnim kiselinama, jednim od glavnih rizičnih faktora za razvoj kardiovaskularnih oboljenja, Francuzi od njih ne obolijevaju koliko bi se očekivalo.

Budite u trenutku

U Francuskoj se obrocima pridaje veća važnost nego u Americi. Odvaja se više vremena za njih, jede se sporije, češće u društvu; Francuzi su više su „u trenutku“. Takva praksa veće svjesnosti prilikom konzumacije čini ih i zadovoljnijima obrocima pa i sitijima nakon njih. Zadovoljstvo ne možeš iskusiti ako ga nisi svjestan. Stoga, ukoliko vam je hranjenje sekundarna radnja gledanju televizije ili čitanju, propustit ćete potencijalni užitak.

Da se razumijemo, daleko sam od primjera svjesnog jedenja. U žurbi sam češće nego što bih trebao biti, tajmer mi ponekad prekida ručak. (Između ostalog, radim u istraživačkom laboratoriju, gdje je tajming važniji od hrane i vode, tek malo nevažniji od zraka). Ali trudim se. I kad uspijem, zadovoljniji sam, opušteniji i sitiji.

Konačno… blagdanske preporuke

Nemojte pokušavati izgubiti kilograme tijekom blagdana. Osim ako znate (ne mislite, nego znate) da imate čeličnu volju jer ste kroz slično već prošli. Posrtaj je više nego vjerojatan, a stvorit će osjećaj krivnje, odrazit se negativno na vaše samopouzdanje, kao i smanjiti vjerojatnost uspješnosti sljedeće dijete.

Nemojte se kriviti ako vaga pokaže kilogram ili dva veću brojku nego prije blagdana. Većim dijelom radi se tek o akumuliranom glikogenu i na njega vezanoj vodi. A manjim dijelom… Sve ima svoju cijenu, i tu je cijenu ponekad opravdano platiti.

Uživajte za blagdanskim stolom, pa možda i umjereno pretjerajte, ali ograničite to na zaista posebne dane. Ne dopustite da se dva dana pretvore u dva tjedna. Ne dopustite da se dva kilograma pretvore u pet.

Neću vam reći ni što da jedete, a kamoli koliko. Neću vam reći da je ovaj alkohol bolji od onoga. Reći ću vam da za Uskrs, Božić i Novu Godinu nakratko zaboravite na nutritivnu vrijednost hrane i koncentrirate se na zadovoljstvo koje vam ona pruža. I nikako ne zaboravite blagdanski stol podijeliti s obitelji i prijateljima.

Kako izbalansirati užitak i zdravlje, pitaj svog nutricionista.

Analiziraj svoju prehranu

Članak je originalno objavljen kao dio moje kolumne O prehrani razumno u Večernjakovoj Ordinaciji.