...

Čišćenje organizma detoksikacijom

Naša su tijela puna toksina koji nam svakom sekundom skraćuju i otežavaju život. Toksini su uzročnici svih nevolja, od opadanja kose do prevelikog izbora traperica u trgovini, a i vašeg šefa čine govnarom.

Sigurno nam treba detoksifikacija.

Ali što je ona uopće? Kao i umjerenost, ne znači puno, a može se shvatiti više-manje kako kome odgovara. Detoksifikacija dolazi u mnogo pakiranja, od nenutritivnih do nutritivnih, od manje do više ekstremnih, od konzumacije jednog smoothieja dnevno, preko nejedenja ničega kroz tri tjedna, do irigacije debelog crijeva.

Tipični nutritivni oblik detoxa je…

U ovom ću se tekstu dotaknuti tipičnog nutritivnog oblika detoxa, koji uključuje konzumaciju raznih kombinacija sokova od voća i povrća kao jedinog izvora hrane kroz određeni vremenski period.

Jer gdje ćete boljeg načina za detoksificirati vaše tijelo nego litrama povrtnih i voćnih sokova od kojih glad postaje opsesija, a stolica se pretvara u masu neidentificirane boje i prenaglašenog mirisa? Osim ako su hladno prešani i ekološki. Tada imaju esenciju ruže.

Ako do sada niste primijetili sarkazam, dopustite mi da ga jasno istaknem:

Detox je sranje.

Nerijetko i izaziva isto.

Bez obzira na to što se zbog učestalosti spomena benefita detoxa stvara dojam da je isti nasušno potreban za održavanje zdravlja, zadržavanje kose i mira na radnom mjestu, vaša jetra, bubrezi, pluća, kao i limfni sustav, organizam detoksificiraju zavidnom efikasnošću.

Analiziraj svoju prehranu

Koliko je svijet toksično mjesto?

Osim toga, iako znam da mi nećete vjerovati, svijet nije toliko toksično mjesto. Toksini jesu svuda oko nas i u nama. Oduvijek su bili. Uvijek će i biti. Ne možemo ih u potpunosti izbjeći niti bismo to trebali pokušavati.

Prisutnost određenog toksina u našem tijelu ne znači i da nam isti čini štetu. Doza čini otrov, to već zna i kolesterol u krvnim žilama. S obzirom na to, naša tijela su kroz evoluciju razvila solidne mehanizme nošenja s manjim količinama toksina i generalno im ne treba pomoć.

Ako ste doista toksificirani, odnosno u medicinskom smislu otrovani na ovaj ili onaj način, javite se hitno vašem liječniku, a on će vam propisati odgovarajući medicinski tretman.

Detoksificira li detox?

Preostaje još jedna loša vijest za prodavače sokovnika. A ta je da detoksifikacija unosom sokova u znanstvenoj literaturi ima potvrde koliko i homeopatija. Za one manje znanstveno upućene – nema.

Detox ne samo da nas ne lišava famoznih toksina, već se može i negativno odraziti na naše zdravlje. Njegovi blaži oblici to vjerojatno neće učiniti, posebno ako su kratkoročni, ali što je detox ekstremniji i trajniji, to je rizik od štetnog učinka veći.

Za razliku od smoothieja, koji predstavljaju izblendano voće i povrće, sokovi su cijeđeni. Odnosno, ne sadrže njihovu krutu komponentu. Skupa s njom, odbačena su i vlakna, kao i određena količina vitamina, minerala i fitonutrijenata. Drugim riječima, manje su nutritivno vrijedni od smoothieja.

Na što se trebate koncentrirati?

Umjesto na detoksifikaciju, koncentrirajte se na unos dovoljne količine voće i povrća u njihovom cjelovitom ili blendanom obliku. Smoothieji mogu značajno doprinijeti kvaliteti vaše prehrane. Kao nadopuna dnevnom unosu voća i povrća. Kao savršena alternativa ukoliko ih zbog opravdanih razloga ne možete ili ne volite konzumirati samostalno, u obliku priloga ili salate.

Zaboravite na detox. Radi se samo o još jednom, iako vrlo uspješnom, pokušaju prodaje magle, stvaranja problema tamo gdje ga nema, i kreiranja jednako imaginarnog rješenja.

Umjesto na izbacivanje imaginarnih toksina, fokusirajte se na uključivanje dokazano potrebnih nutrijenata i namirnica. Uključujete li ih u dovoljnoj mjeri provjerite ispunjavanjem kratkog upitnika o kvaliteti prehrane ispod.

Analiziraj svoju prehranu

Članak je originalno objavljen kao dio moje kolumne O prehrani razumno u Večernjakovoj Ordinaciji.