...

Intervju za 3sporta – Bojan Stojnić

Veliko mi je zadovoljstvo obznaniti da ćete od sada članke na temu prehrane rekreativnih i profesionalnih sportaša u sportovima izdržljivosti moći pročitati i na portalu 3sporta, prvom sveobuhvatnom hrvatskom portalu za sportove izdržljivosti.

Serija članaka uključivat će članke već objavljene na stranici, kao i nove na temu unosa proteina, hidracije te suplementacije.

Uvodni intervju donosim ispod, a izvorni članak možete pronaći na linku:

Ovim intervjuom započinjemo suradnju portala 3sporta s nutricionistom Bojanom Stojnićem, vlasnikom web stranice nutricionizam.hr i rekreativnim sportašem.

3sporta: Prije svega, hvala Vam za pristanak na aktivnu suradnju s 3sporta.

Bojan Stojnić: Nema na čemu, zadovoljstvo mi je surađivati s portalom koji promiče sport i aktivni način življenja općenito. Kombinacija tjelesne aktivnosti i zdrave prehrana osnovni je preduvjet dugog i kvalitetnog života.

3sporta: Molim Vas da se u kratkim crtama predstavite.

Bojan Stojnić: Rođen sam u Rijeci gdje sam završio osnovno školu i gimnaziju, nakon čega sam magistrirao na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer Nutricionizam.

U sportu sam od malih nogu; započeo sam karateom, plivanjem, rukometom, a ozbiljnije sam se bavio košarkom i triatlonom. U triatlonu sam se natjecao između 2011. i 2014. godine. U tom sam periodu kao član TK Zagreb postao državni prvak u S1 age group kategoriji triatlona olimpijske distance te završio triatlon Ironman distance s vremenom od 10:15 h. U košarci sam od ranih dana, a trenutno igram na poziciji playmakera za KK Jadranka, u A2 ligi.

Predsjednik sam Hrvatskog zbora nutricionista, prve udruge nutricionista u Hrvatskoj, kroz koju nastojim promovirati nutricionizam i zaštititi ga kao struku.

Smatram da čovjek uči dok je živ, stoga svaki slobodni, a i poneki ne baš slobodni, trenutak koristim za čitanje. Čitam znanstvenu i popularnu literaturu na području nutricionizma, filozofije, psihologije i biologije, a na repertoaru su i literarni klasici.

Veliki sam pobornik znanstvene metode kao najboljeg dostupnog načina objašnjavanja svijeta oko nas. S obzirom na to da je danas svo znanje svijeta putem smartphone-a doslovno nadohvat ruke, smatram da bi se u edukaciji veći naglasak trebao postaviti na filtriranje i povezivanje umjesto memoriziranja informacija, odnosno na kritičko razmišljanje.

Analiziraj svoju prehranu

3sporta: Već dugo pratim Vašu stranicu nutricionizam.hr. Razlog zašto sam Vas kontaktirao i predložio suradnju leži u Vašem pristupu – no-nonsens, stručno, argumentirano, bez senzacionalizma. Je li to Vaša filozofija u nutricionizmu?

Bojan Stojnić: Upravo tako. Kao što sam maloprije spomenuo, vjerujem (ha-ha) u znanstvenu metodu. A znanost je konkretna i ne trpi gluposti. Nemam jedan određeni prehrambeni pristup koji bi me natjerao na pristranost u interpretaciji literature, već savjete temeljim na najboljim dostupnim podacima. Ako se pojave novi dovoljno kvalitetni podaci, spreman sam promijeniti mišljenje.

Svojim radom nastojim demistificirati prehranu, potaknuti kritički pristup (prehrambenim) informacijama te promovirati zdravi, neopsesivni odnos prema hrani. Nutricionizam je kompleksan, prehrana ne bi trebala biti.

3sporta: Koliko je po vašem mišljenju važna kvalitetna prehrana u svakodnevnom životu?

Bojan Stojnić: Svakako je važna. No, i njen utjecaj ima svoje granice. Ne smijemo zaboraviti da geni i „neprehrambena“ okolina imaju snažan utjecaj na naše zdravlje koji nerijetko nadmašuje utjecaj prehrane. Hrana nije lijek, ali je izvrsna prevencija.

3sporta: Gdje vidite ulogu prehrane u životu rekreativnih sportaša?

Bojan Stojnić: Kod rekreativaca prehrana bi, kao i kod nesportaša, prvenstveno trebala predstavljati temelj zdravlja. Da bi prehrana bila zdrava, treba zadovoljiti sve prehrambene potrebe pojedinca, minimizirati unos štetnih tvari te ispunjavati svoju psihosocijalnu ulogu. Ljudi važnost ovih stavki često brkaju pa se prehrana svodi na opsesivno isključivanje navodno štetnih tvari uz zanemarivanje daleko važnijeg zadovoljenja prehrambenih potreba i izostavljanje užitka u jelu. Nutritivna potpora sportskoj izvedbi rekreativaca također je važna, no ipak ne u jednakoj mjeri kao kod profesionalaca.

3sporta: Što mogu čitatelji 3sporta očekivati od Vaših članaka na portalu?

Bojan Stojnić: Racionalne, znanstveno utemeljene i praktične tekstove o prehrani kod sportova izdržljivosti, uključujući hidraciju i suplementaciju. Usput možda razbijem koji prehrambeni mit.

Posjeti nutricionizam.hr on-line nutricionističko savjetovalište i odredi status kvalitete i kvantitete svoje prehrane.

Analiziraj svoju prehranu

Izvor: [INTERVJU] Nutricionist Bojan Stojnić – Stručno o sportskoj prehrani