...

Studentska prehrana

Tijekom studentskih dana na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, svakodnevno sam ručao i večerao u studentskoj menzi. Čim sam stigao na fax, upozorili su me kako je hrana iz menzi grozna, nezdrava, toksična, kancerogena, ubacite-bilo-koji-trenutno-popularni-naziv. Iako sam u početku preuzeo takvo stajalište, s obzirom na edukaciju koju sam dobivao na fakultetu ubrzo sam ga počeo propitkivati.

Kako hrana može negativno djelovati na naše zdravlje? Zbog čega je hrana iz menze nezdrava? Mogu li se kao student, s ograničenim financijskim mogućnostima, pravilno hraniti, ako si sam pripremam obroke?

Zdrava i nezdrava hrana

Hrana je esencijalna. Osigurava nam energiju i nutrijente potrebne za život. Ako je ne jedemo, umrijet ćemo. A to je maksimalno nezdravo. Možemo zaključiti da je bilo koja hrana zdravIJA od nikoje. Međutim, jedna hrana može biti bolji izbor od druge, ali jedino u kontekstu ukupne prehrane.

Ne postoji zdrava ili nezdrava hrana, ali postoji zdrava ili nezdrava prehrana.


Zdrava prehrana (preferiram termin pravilna, no zbog paralele povučene gore nastavit ću se koristiti terminom izvan zagrada) bila bi ona kojom unosimo potrebnu količinu energije, vode, esencijalnih makronutrijenata, mikronutrijenata, fito- i zookemikalija. (1) Viši unos neće imati pozitivne učinke na zdravlje, a pretjeran unos mogao bi imati i negativne. U zdravoj prehrani ima mjesta i za popularno nezdravu hranu. Ne mogu dovoljno naglasiti da to ne znači da je takva hrana nezdrava.

Analiziraj svoju prehranu

Postoji li hrana ili nutrijent koji sam po sebi ima negativan učinak na zdravlje? Odgovor je labavo „da“. Nutrijent u pitanju su trans-nezasićene masne kiseline koje nastaju u procesu djelomične hidrogenacije biljnih ulja te pretjeranom termičkom obradom biljnih ulja, a nalazimo ih u prehrambenim proizvodima koji u popisu sastojaka imaju jedan od sljedećih naziva: djelomično hidrogenirano biljno ulje, biljna mast, očvrsnuto biljno ulje i razne kombinacije navedenog. (2)

Međutim, još jedna vrlo bitna stvar koju treba imati na umu jest da „doza čini otrov“. U prijevodu, nije svejedno hoćemo li unijeti jednu molekulu azbesta ili količinu dovoljnu da uzrokuje posljedice. Isto vrijedi i za trans-masne kiseline. Jeste li znali da unos vode od oko 10 L u kratkom vremenskom periodu može uzrokovati smrt?

Nezdrava menza?

Ako ste pročitali odgovor na prethodno, zaključit ćete da pitanje Zbog čega je hrana iz menze nezdrava? nema smisla. Pitanje koje si možemo, i trebali bismo, postaviti jest: Bi li kvaliteta hrane i njene pripreme mogla biti bolja? Odgovor je rezolutno „da“.

No, morate uzeti u obzir da bi to povećalo i troškove. Postoje manje skupe i skuplje intervencije, kod kojih cijena često nije proporcionalna poboljšanju kvalitete, no to je tema za neki drugi članak.

Izbor hrane u menzi, koliko god (financijski) ograničen, iz nutricionističke je perspektive prihvatljiv. Umjesto pohanog pilećeg filea odaberite pečenu piletinu. Umjesto pomfrita odaberite pečeni krumpir. Jedite povrće, što raznobojnije, to bolje. Desert zamijenite voćem. U menzi se može zdravo hraniti. Vaš izbor čini razliku. Vi ste odgovorni za kvalitetu svoje prehrane.

Samostalna priprema obroka

Ako sami želite pripremati svoje obroke, a pritom se zdravo hraniti, ne očajavajte, ne morate za to potrošiti trostruku vrijednost stipendije. Kupujte na akcijama (činjenica da je hrana pri kraju roka trajanja, ne znači da je imalo „manje zdrava“) i u sezoni. Imajte na umu da namirnice poznatih brandova ne garantiraju i nutritivnu kvalitetu. Pobrinite se da na tanjuru imate izvor proteina (meso, riba, mliječni proizvodi), ugljikohidrata (krumpir, cjelovite žitarice), povrće te obratite pozornost na pripremu hrane (minimalna, ali adekvatna termička obrada, izbjegavajte prženja i pohanja). Ne zaboravite na voće različitih boja i orašaste plodove.

Gdje god da se hranili, da bi vaša prehrana bila zdrava, mora zadovoljavati određene zahtjeve. Provjeri ispod koji su to i kakve je kvalitete tvoja prehrana.

Analiziraj svoju prehranu

  1. Za unos makro- i mikronutrijenata postoje znanstveno utemeljene preporuke (DRI). Za fito- i zookemikalije još uvijek ne postoje pa je pogrešno govoriti o potrebnoj količini. Zbog jednostavnosti, u tekstu stoji upravo taj termin.
  2. Trans-nezasićene masne kiseline javljaju se prirodno i u mesu životinja. Neki autori sugeriraju kako takve nemaju negativan učinak na zdravlje, no ne postoji konsenzus.