Autor: Matea Mihaljević, mag. nutr.
Nutricionist u Savjetovalištu za prehranu
Sirovojedstvo, sirovojelstvo, “raw food”, sirova prehrana… prehrana koja isključuje sve oblike termičke obrade hrane.
Što je raw food prehrana ili sirova prehrana?
Opća i sveobuhvatna definicija sirove prehrane ne postoji.
Svatko ju može protumačiti na svoj način – možeš si ju prilagoditi ovisno o tome koliko rigorozan režim želiš. Ili, bit ću malo zločesta, koliko si jako želiš uskratiti užitak u hrani.
Često se naziva i sirovim veganstvom jer je temelj ovog načina prehrane sirova hrana biljnog porijekla.
Sirova se prehrana bazira na sljedećim pravilima (1):
- Sirova se hrana ne zagrijava iznad 40 – 48 °C.
- Hrana se ne rafinira, pasterizira ili tretira pesticidima.
- Dozvoljena je samo mehanička obrada namirnica poput cijeđenja, miješanja, dehidracije i namakanja.
Sirova prehrana = recept za zdrav život?
Zašto bi se netko odlučio na ovako drastično restriktivnu prehranu?
Razlozi su brojni.
Gubitak tjelesne mase. Poboljšana vitalnost. Veća energija. Smanjenje pojave kroničnih bolesti. Poboljšanje općeg zdravlja. Svijest o ekološkom efektu prehrane.
Mit ili istina?
Raw food prehrana počiva na nekoliko pogrešnih uvjerenja.
“Sirova hrana je zdravija od termički obrađene hrane.”
Termička obrada hrane pomaže pri uništavanju potencijalno štetnih bakterija koje mogu uzrokovati razne bolesti. Stoga je sirovojedstvo nezdravije jer je s mikrobiološke strane daleko rizičnije od uobičajene prehrane.
Stoga, tvrditi da je sirova hrana uvijek “zdravija” od termički obrađene hrane je jednostavno netočno (2).
Sirova hrana jest zdrava, no sirova prehrana nije. Da bi prehrana bila zdrava, mora uključivati i sirovu i termički obrađenu hranu.
“Termičkom se obradom hrane uništavaju hranjive tvari i enzimi iz hrane.”
Točno je da hrana koju jedemo sadrži enzime. No točno je i da se enzimi iz hrane denaturiraju (“unište”) u prisustvu želučane kiseline. Točno je i da naše tijelo izlučuje veliki broj enzima koji igraju ključnu ulogu u probavi. Ti endogeni enzimi, proizvedeni u našem probavnom sustavu, razgrađuju hranu na osnovne komponente koje naše tijelo može apsorbirati i iskoristiti (3). S obzirom na to, enzimi iz hrane nisu presudna komponenta probave.
Što se sadržaja hranjivih tvari tiče, na njihovo zadržavanje i apsorpciju utječe niz faktora, a prvenstveno način skladištenja i pripreme hrane. Stoga, iako sirova hrana može pružiti važne hranjive tvari, tvrdnja da je konzumacija iste jedini način očuvanja enzima i hranjivih tvari je nepotpuna i prenapuhana (4). Štoviše, toplinska obrada može poboljšati probavljivost hranjivih tvari iz hrane.
“Pomoću sirove prehrane odmah ću izgubiti višak kilograma.”
Do gubitka kilograma dolazi zbog negativne energetske bilance. Da, to možeš postići sirovom prehranom. Ali možeš i samo pijući vodu iz wc školjke. Postoje i jednostavniji načini za mršavljenje.
“Sirova prehrana sadrži izobilje dijetalnih vlakana.”
Točno je da su dijetalna vlakna ključna za dobru probavu i zdravlje crijeva. No točno je i da kuhanje ne smanjuje količinu vlakana u hrani. Nije sirova hrana ono što prehranu čini bogatom vlaknima, već količina voća i povrća koju jedeš.
Može li sirova prehrana biti opasna za zdravlje?
Utvrdili smo da sirova prehrana nije lijek, no može li biti otrov?
Konzumacijom isključivo sirove hrane, uglavnom dolazi do nutritivnih deficita. Sirova prehrana se većinom temelji na voću i povrću, ostavljajući malo mjesta za žitarice i proizvode životinjskog podrijetla koji su bogati važnim hranjivim tvarima poput proteina, vitamina D, B2, B12, niacina, cinka, kalcija i omega-3 masnih kiselina (1).
Nedostatak proteina može imati ozbiljne negativne posljedice po zdravlje. Proteini su ključni za mnoge funkcije u tijelu, uključujući rast i obnovu stanica, održavanje zdravlja mišića, potporu imunološkom sustavu, transport hranjivih tvari i mnoge druge biološke procese…
Nedostatak vitamina D može uzrokovati probleme s kostima i imunološkim sustavom, dok nedostatak vitamina B2 i B12 može dovesti do anemije, umora i neuroloških poteškoća.
Nedostatak niacina (vitamin B3) može rezultirati pomanjkanjem energije, probavnim problemima i kožnim promjenama. Nedostatak cinka može dovesti do slabog imuniteta, problema sa zacjeljivanjem rana i dermatoloških problema. Nedostatak kalcija može uzrokovati osteoporozu i probleme sa zubima i kostima.
Osim što je unos spomenutih nutrijenata često nedovoljan, dodatan se problem javlja zbog niske probavljivosti određenih nutrijenata u sirovoj hrani. To znači da čak i kad nutrijenata ima dovoljno, tijelo ih apsorbira slabije, što može dovesti do deficita u organizmu.
Presuda sirovoj hrani
Sirova hrana jest zdrava, no sirova prehrana nije. Da bi prehrana bila zdrava, mora uključivati i sirovu i termički obrađenu hranu.
Umjesto da slijediš rizične trendove, informacije o prehrani potraži kod stručnjaka.
Ako se želiš naučiti zdravo hraniti i ostvariti rezultate, ispuni analizu prehrane te zatraži besplatni i neobvezujući termin savjetovanja.
Literatura
- Raba D, Iancu T, Bordean D, Adamov T, Popa V, Pîrvulescu L (2019). Pros and Cons of Raw Vegan Diet. Advanced Research in Life Sciences. 2019;3(1): 46-51. https://doi.org/10.2478/arls-2019-0010.
- Dewanto V, Wu X, Adom KK, Liu RH (2002). Thermal processing enhances the nutritional value of tomatoes by increasing total antioxidant activity. J Agric Food Chem. May 8, 2002;50(10):3010-4. https://doi.org/10.1021/jf0115589. PMID: 11982434.
- Shiew PS, Fang YL, Majid, FAA. (2010). In vitro study of bromelain activity in artificial stomachjuice and blood. In Proceedings of the 3rd InternationalConference on Biotechnology for the Wellness Industry,8-9 October PWTC.
- Lee S, Choi Y, Jeong HS, Lee J, Sung J (2017). Effect of different cooking methods on the content of vitamins and true retention in selected vegetables. Food Sci Biotechnol. Dec 12, 2017;27(2):333-342. https://doi.org/10.1007/s10068-017-0281-1. PMID: 30263756; PMCID: PMC6049644.