...

Prehrana po krvnim grupama

Početkom ove godine odlučio sam pratiti za koju ću dijetu dobiti najviše upita do ljeta. Ljeto je pri kraju, tako da sam ostao dužan reći nešto više o dijeti koja je izazvala najviše interesa – Prehrana po krvnim grupama.

Početak AB0 prehrane

Sve je započelo 1996. godine izlaskom knjige „Jedi ispravno za svoj tip“ („Eat Right for Your Type“), koju je napisao naturopat Peter D’Adamo. Prema njegovoj teoriji, krvne grupe u stopu prate evoluciju naših predaka i njihove prehrambene navike. Konzumacijom namirnica koje su „prikladne“ našim genima, odnosno našoj krvnoj grupi, možemo poboljšati vlastito zdravlje i smanjiti rizik od kroničnih bolesti.

Prema knjizi, ovako bi izgledale prehrane prilagođene prema krvnim grupama (1):

  • 0 krvna grupa – najstarija krvna grupa, koju su imali lovci. Podržava dominantan unos životinjskih namirnica bogatih proteinima.
  • A krvna grupa – pojavljuje se nakon prelaska na sjedilački način života. Podržava vegetarijanski obrazac prehrane.
  • B krvna grupa – pojavljuje se uslijed selidbi izazvanih klimatskim promjenama. Osim mesa i povrća, ova krvna grupa dopušta i unos mliječnih proizvoda.
  • AB krvna grupa – smatra se najmlađom krvnom grupom koja je nastala uslijed miješanja krvnih grupa A i B. Objedinjuje smjernice za krvnu grupu A i B – vegetarijanska prehrana s mliječnim proizvodima.

Iako nemamo samo četiri krvne grupe, iako evolucija krvnih grupa još uvijek nije u potpunosti razjašnjena, iako uključivanje i isključivanje pojedinih namirnica temeljno na krvnim grupama nema nikakvu znanstvenu pozadinu, ova knjiga i 25 godina nakon prvog izdanja ostaje vrlo popularna.

Zašto?

Knjiga nudi prividnu personalizaciju prehrane. Jeftino i jednostavno. U režiji priznatog naturopatskog “liječnika”. Dovoljno da je laik uzme zdravo za gotovo.

Analiziraj svoju prehranu

Lektini

Simpatizeri prehrane po krvnim grupama ističu kako ovaj pristup prehrani ima snažnu znanstvenu podlogu.

U fokusu su prehrambeni lektini – antinutrijenti, po sastavu glikoproteini, za koje se smatra da pospješuju aglutinaciju (sljepljivanje) eritrocita ovisno o tipu krvne grupe. Konzumacija namirnica koje sadrže lektine nekompatibilne s određenom krvnom grupom navodno može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

Lista problematičnih namirnica u kojima se nalaze lektini je duga i različita za sve krvne grupe. Na njoj prevladavaju biljne namirnice – mahom mahunarke, žitarice, povrće, ali i piletina.

Navedene namirnice doista sadrže lektine. Štoviše, sadrže ih i brojne druge namirnice koje na popisu nisu spomenute.

Vjerujem da nisi čuo da je nečiji život doveden u opasnost zbog dodatnog tanjura variva od mahunarki? (Nisam ni ja)

Količina lektina u spomenutim grupama namirnica je relativno niska. Uz to, tijekom procesa pripreme i probave dolazi do narušavanja njihove strukture. Zbog oba spomenuta čimbenika ne dolazi do vidljivih zdravstvenih posljedica uslijed konzumacije namirnica koje sadrže lektine, čak i pri kroničnom unosu. (2,3)

Bez obzira na to, D’Adamo izjednačuje lektine jestivih namirnica s toksinima, ali istovremeno nudi rješenje ako se tu i tamo odlučiš počastiti namirnicom čiji te lektini prema njegovim riječima sustavno ubijaju.

Naime, dugogodišnjim radom D’Adamo-a proizveden je dodatak prehrani – za SVE 4 krvne grupe – koji se, kako tvrdi autor, brže-bolje veže na štetne lektine i pošteđuje konzumenta toksičnog učinka sporne namirnice. (4)

Cijena takvog dodatka je oko 270 kn. Neovisno o krvnoj grupi.

Krvno šarlatanstvo ili nutritivna katarza… prosudi sam.

Što kaže znanost?

Znanstvenici su doveli u vezu krvne grupe s različitim rizikom za pojedine zarazne i kronične nezarazne bolesti. (5,6)

Tako krvna grupa 0 ima veći rizik za koleru i ulkus želuca, krvna grupa A podložnija je infekciji bakterijom Pseudomonas aeruginosa, dok krvna grupa B i krvna grupa AB nose veći rizik za zarazu salmonelom i E. coli. (6,7)

Međutim, niti jedno metodološki adekvatno istraživanje nije dovelo u vezu krvne grupe s namirnicama koje bi prema D’Adamo-u trebala jesti pojedina krvna grupa.

Pregledni rad iz 2013. godine je od 1415 istraživanja uključenih u pregled pronašao samo jedno istraživanje koje koristi prihvatljivu metodologiju. A to istraživanje nije ponudilo jasan zaključak. Stoga je trenutni stav znanosti da ne postoje dokazi koji ukazuju na zdravstvene prednosti prehrane po krvnim grupama. (8)

Iskustva

Postoje osobe kod kojih ovaj pristup prehrani funkcionira. Prateći jelovnik za svoju krvnu grupu smanjile su tjelesnu masu i unaprijedile pojedine krvne parametre.

Ne osporavam da ovakav pristup ne funkcionira u kontekstu pojedinih prehrambenih ciljeva. Mršavljenja osobito.

S obzirom da uključuje cjelovite namirnice, minimizira unos procesirane hrane i potiče na redovitu tjelesnu aktivnost, u razumnom vremenu može dovesti do vidljivih benefita.

Štoviše, pridržavanje prehrambenih smjernica za većinu krvnih grupa dovodi do poboljšanja bilo antropometrijskih, bilo krvnih parametara. (9)

Ne znači li to da bismo trebali zagovarati prehranu po krvnim grupama?

Ne. Zašto?

Pogrešna interpretacija + Nepotrebne restrikcije + Povećan rizik za nutritivne deficite

Sljedbenici prehrane prema krvnim grupama uvjereni su da ih je praćenje jelovnika za njihovu krvnu grupu dovelo do željenog rezultata. No rezultat je potpuno neovisan o vrsti krvne grupe. Primjerice, ukoliko osobe različitih krvnih grupa slijede jelovnik za istu krvnu grupu, sve će postići jednake rezultate. (9)

Drugim riječima, poboljšanja su isključivo rezultat pozitivnih promjena uvedenih u prehranu. Promjena od koje su neke u skladu s generalnim principima zdrave prehrane. Promjena koje nemaju nikakve veze s tvojom krvnom grupom.

Niti jedna dijeta, pa niti prehrana po krvnim grupama nema za pravo svojatati principe zdrave prehrane i prepakirati ih radi zarade.

Jesi li imao sreće?

Nutritivne potrebe odraslih osoba u kvalitativnom smislu ne variraju značajno. Svi trebamo iste nutrijente, pa i u relativno sličnim količinama.

Većina popularnih dijeta zbog fokusa na zabranu pojedinih namirnica smanjuje vjerojatnost za zadovoljenjem nutritivnih potreba. Osim što takve zabrane mogu biti sjajna uvertira u poremećaje hranjenja, njihovo dugotrajnije poštivanje može rezultirati klinički mjerljivim nutritivnim deficitima.

Kod prehrane po krvnim grupama stvar je malo drugačija. Trebaš imati sreće.

Osobe krvne grupe B i AB imaju na raspolaganju širok raspon namirnica. Samim time, kod njih je rizik za pojavu deficita u prehrani relativno nizak.

S druge strane, raspon dozvoljenih namirnica nositelja krvne grupe 0 i A je bitno sužen. Limitirani raspon namirnica u slučaju krvne grupe 0 i A gotovo sigurno će dovesti do nutritivnih deficita. Koliko ozbiljni će oni biti dirigirat će vrijeme provedeno na ovakvom obliku prehrane.

Kako dalje?

Znamo da nam geni u ovom trenutku ne mogu pružiti personaliziranu prehranu. Iza gena stoji aktivna znanost koja će jednog dana, vjerujem, uspjeti ponuditi još individualiziraniji prehrambeni savjet od onoga kojeg ti trenutno može ponuditi tvoj osobni nutricionist.

Prehrana po krvnim grupama je produkt čiste pseudoznanosti i osobnog interesa. To nije jeftinija opcija personalizacije, već kockanje sa zdravljem i zdravim razumom. Kakve god da rezultate ostvariš ovakvim pristupom, oni nemaju nikakve veze s tvojom krvnom grupom.

Za postizanje prehrambenih ciljeva nije bitno jesi li krvna grupa A, B, AB ili 0. Kako bi ih postigao bez rizika za zdravlje, obrati se nutricionistu koji će ti pomoći u usmjerenju prehrane s obzirom na tvoje individualne nutritivne potrebe i preferencije.

Analiziraj svoju prehranu

Literatura

  1. D’Adamo, Peter. (1996). Eat right 4 your type : the individualized diet solution to staying healthy, living longer & achieving your ideal weight. New York :G.P. Putnam’s Sons.
  2. Lajolo, F. M., & Genovese, M. I. (2002) Nutritional significance of lectins and enzyme inhibitors from legumes. J Agric Food Chem. 50: 6592–6598. https://doi.org/10.1021/jf020191k.
  3. Nachbar, M. S., Oppenheim, J. D. (1980) Lectins in the United States diet: a survey of lectins in commonly consumed foods and a review of the literature. The American journal of clinical nutrition, 33(11), 2338–2345. https://doi.org/10.1093/ajcn/33.11.2338.
  4. D’Adamo Personalized Nutrition (2021) Deflect- lectin blocker. <https://www.4yourtype.com/deflect-lectins-blood-type-lectin-blocker/>. Pristupljeno 15.7.2021.
  5. Franchini, M., Liumbruno, G. M. (2013) ABO blood group: old dogma, new perspectives. Clin Chem Lab Med. 51: 1545–1553. https://doi.org/10.1515/cclm-2013-0168.
  6. Yamamoto, F., Cid, E., Yamamoto, M., Blancher, A. (2012) ABO research in the modern era of genomics. Transfus Med Rev. 26(2), 103–118. https://doi.org/10.1016/j.tmrv.2011.08.002.
  7. Abegaz S. B. (2021) Human ABO Blood Groups and Their Associations with Different Diseases. Biomed Res Int. 2021, 6629060. https://doi.org/10.1155/2021/6629060.
  8. Cusack, L., De Buck, E., Compernolle, V., & Vandekerckhove, P. (2013) Blood type diets lack supporting evidence: a systematic review. Am J Clin Nutr. 98: 99–104. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.058693.
  9. Wang J, García-Bailo B, Nielsen DE, El-Sohemy A. (2014) ABO genotype, ‘blood-type’ diet and cardiometabolic risk factors. PLoS One. 9:e84749. doi:10.1371/journal.pone.0084749.