...

Prehrana kod gastritisa – što jesti, a što izbjegavati?

Autor: Luka Batur, mag. nutr.
Nutricionist u Savjetovalištu za prehranu

Gastritis podrazumijeva iritacije, upale ili erozije sluznice želuca uzrokovane prekomjernim izlučivanjem kiseline u želucu (1). Danas razlikujemo akutni gastritis, koji se javlja naglo, te kronični gastritis, čiji se simptomi ispoljavaju postepeno kroz dulji period. U većini slučajeva gastritis nije po život opasno stanje. Međutim, kako bismo ga smatrali bezopasnim, pravovremena dijagnoza i liječenje postaju imperativ s obzirom na to da gastritis može dovesti do pojave želučanih ulkusa, a i u težim slučajevima do raka želuca (2). 

Što uzrokuje gastritis?

Gastritis mogu uzrokovati:  

  • bakterijske infekcije (Helicobacter pylori
  • učestalo uzimanje visokih doza lijekova protiv bolova (ibuprofen, neofen, aspirin…) 
  • prekomjerna konzumacija alkohola 
  • pušenje 
  • stres (psihički, teške ozljede, bolesti ili operacije).  

Bitno je obratiti pozornost i na genetsku predispoziciju te hormonalne poremećaje (3, 4).  

Brojne su preporuke kako se riješiti ”kamena u želucu”, no u samom vrhu će biti upotreba lijekova za neutralizaciju želučane kiseline (antacidi) te terapija antibioticima u svrhu eradikacije bakterije Helicobacter pylori, ukoliko je ona uzročnik gastritisa. Iako je farmakoterapija vjerojatno ključna karika u liječenju gastritisa, promjene prehrambenih navika i životnog stila također su esencijalne.  

Vrlo često, pacijentima će se preporučiti „dijeta za gastritis“ od strane liječnika, „Google doktora“ ili nekog trećeg. Nažalost, rijetko će to biti nutricionist. Takva dijeta može dovesti do nutritivnih deficita koji narušavaju zdravlje. I eto problema.   

Analiziraj svoju prehranu

Prehrana – prirodni lijek za gastritis?

Prije nego odgovorim na pitanje što jesti, bitno je i razgovarati o tome kako jesti.   

“Način na koji jedeš također može biti uzrok tvog gastritisa.”  

U ovom kontekstu, razvoju gastritisa pridonose:   

  • prebrzo jedenje,  
  • neredoviti obroci,  
  • neadekvatne veličine porcija (5).  
      

Ukoliko već imaš dijagnosticiran gastritis, pretpostavljam kako onda imaš i popis namirnica koje smiješ, i onih koje nikako ne smiješ konzumirati.   

Generalno, postoje namirnice koje kod velikog broja oboljelih pogoršavaju postojeće simptome i usporavaju oporavak želučane sluznice. No izbacivanjem svih namirnica sa zabranjene liste gotovo pa sigurno se predbilježuješ za nutritivni deficit.  

Primjerice, nije rijetkost kako se osobama s gastritisom savjetuje redukcija unosa mesa. Bez konteksta, takav savjet može nanijeti više štete nego koristi. Poglavito ako nije spomenut način pripreme mesa kao, ni razlika između mesa i mesnih prerađevina.   
  
Dok konzumaciju mesnih prerađevina svakako želimo reducirati, meso, riba i druge namirnice animalnog podrijetla u svom neprerađenom obliku najbolji su izvori vitamina B12 u prehrani. Njegov deficit nije rijetkost kod pacijenata s gastritisom. Naime, prolongirana uporaba antacida narušava apsorpciju vitamina B12 izlažući nas riziku razvoja perniciozne anemije (6).   
  
Ukoliko zbog prirode dijagnoze već postojeći rizik za razvijanje nutritivnih deficita potenciramo neadekvatnim prehrambenim izborima, učinili smo si medvjeđu uslugu.   
  
Možda i najstigmatiziranije komponente prehrane kod gastritisa su začini. Naravno, i ovdje je potrebno jasno naglasiti o kojim je začinima riječ. Kapsaicin, aktivni sastojak čili papričice u manjim dozama pokazao je protektivno djelovanje na sluznicu želuca povećavajući proizvodnju zaštitnog mukusa (6). Ako znamo kako se papričice često preporuča izbjegavati, ovo je samo još jedan primjer kako prehrana kod gastritisa nije uvijek crno-bijela.  
  
Ipak, ukoliko si ljubitelj meksičke kuhinje, savjetujemo oprez s količinom. Neumjerena upotreba jakih začina može dovesti do prevelikog lučenja želučane kiseline, a u težim slučajevima i do erozije i upale želučane sluznice, pogotovo kod već razvijenog gastritisa uz pridružene ulkuse (6).   

U svakom slučaju, liste spornih namirnica nikada, ali baš nikada, ne bi trebale biti znak da nešto pod svaku cijenu moraš izbaciti iz prehrane – one su samo podsjetnik da je veća vjerojatnost da će namirnica s popisa izazvati problem.   

„Ok, što da onda radim? Kako ću živjeti bez zabrana i dozvola?!“  

Za početak, ne tretiraj popise kao sveto pismo. Puno toga što je ”zabranjeno” ne vrijedi nužno za tebe.   
  
Uzmimo zato još jedan primjer.   
  
Google doktoru je upućen upit vezan uz konzumaciju rajčice. Odgovor je bilo sljedeći:  

“Rajčice su po kiselosti slične citrusima, stoga ih je potrebno izbjegavati.”  

Prosječan laik vjerojatno ne preispituje istinitost ovih podataka, već ih prihvati na razini činjenice. Međutim, činjenica jest kako kiselost pojedine hrane nema nikakve poveznice s kiselošću želuca (6).  

pH (mjera kojom se izražava kiselost odnosno lužnatost pojedinih tvari) soka od naranče ili grejpa iznosi između 3.2 i 3.6. Za usporedbu, pH želučane kiseline varira između 1 i 3 što je puno „kiselije“ od soka citrusa (pH skala kiselosti je od 1-7, gdje 1 predstavlja najveću kiselost, a 7 neutralnost) (6). Stoga je mišljenje kako ćemo pojedinim „kiselim namirnicama“ narušiti integritet želuca odnosno želučane sluznice u potpunosti besmisleno. Laički rečeno, naš želudac je u uobičajenim fiziološkim uvjetima naviknuo i na „gore“.  

Većini vas kemija nije jača strana, niti bi trebala biti. Ipak, poznavanje ovakvih i sličnih činjenica nama nutricionistima omogućuje zaštitu interesa, ali i zdravlja pacijenata koji su nerijetko žrtve nečijeg neznanja ili čak oportunizma.   

Nemoj me krivo shvatiti, ne banaliziram gastritis i nikako ne tvrdim da sve što se ističe kao problematično kod gastritisa treba nastaviti konzumirati.   

S pojedinim namirnicama, onima koje doista izazivaju smetnje, počet ćeš se susretati rjeđe ili će one morati napustiti tvoju svakodnevicu. No to ne znači da moraju napustiti i tvoj život. Kontrola količina spornih namirnica ili učestalosti njihove konzumacije obično su dovoljni da simptome gastritisa dovedu pod kontrolu. 

Kako ti nutricionist može pomoći s gastritisom?  

Primarna uloga nutricionista kod gastritisa je zadržati te na pravom prehrambenom putu na kojem:  

  • nema lista univerzalno zabranjenih namirnica koje te izlažu nutritivnom deficitu,  
  • održiva prehrana se prilagođava tebi, tvojim preferencijama i tvom zdravstvenom stanju,  
  • imaš podršku u identifikaciji za tebe optimalnog izbora namirnica.  

Što konkretno dobivaš?   

  • Osiguranje kako si prehranom ne činiš štetu, već si olakšavaš liječenje,  
  • Uštedu živaca, novca i vremena koje bi trošio gubeći se u kontradiktornostima liste zabranjenih i dozvoljenih namirnica,  
  • Mirnu savjest znajući kako postoji prostor da se unatoč gastritisu povremeno nagradiš svojim omiljenim zalogajem.   
      

I ne, nutricionist neće dozvoliti da ti prehrana postane ili ostane još jedan svakodnevni stresor. Upravo suprotno, preuzet će na sebe ulogu organizacije i planiranja prehrane, a tebi servirati “gotov” proizvod.   
  
Naravno, nutricionist neće jesti umjesto tebe, ali će učiniti tvoje iskustvo hranjenja s gastritisom lakšim i bezbolnijim.  

 Muči te gastritis? Ne znaš trebaš li se odreći jutarnje kave?  

 Dozvoli da ti pomognemo.  

 Klikom na link dogovori termin savjetovanja. 

Analiziraj svoju prehranu

Literatura  

  1. Sipponen, P., Kekki, M., Seppälä, K., & Siurala, M. (1996) The relationships between chronic gastritis and gastric acid secretion. Alimentary pharmacology & therapeutics, 10 Suppl 1, 103–118. https://doi.org/10.1046/j.1365-2036.1996.22164011.x.    
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastritis/symptoms-causes/syc-20355807 – pristupljeno 30.12.2022.  
  3. Ross, A. C., Caballero, B., Cousins, R. J., Tucker, K. L., & Ziegler, T. R. (2012)  Modern Nutrition in Health and Disease: Eleventh Edition, Wolters Kluwer Health Adis (ESP), str. 1041-1048.  
  4. Sipponen, P., & Maaroos, H. I. (2015) Chronic gastritis. Scandinavian journal of gastroenterology, 50(6), 657–667. https://doi.org/10.3109/00365521.2015.1019918.   
  5. Li, Y., Su, Z., Li, P., Li, Y., Johnson, N., Zhang, Q., Du, S., Zhao, H., Li, K., Zhang, C., & Ding, X. (2020) Association of Symptoms with Eating Habits and Food Preferences in Chronic Gastritis Patients: A Cross-Sectional Study. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2020, 5197201. https://doi.org/10.1155/2020/5197201.  
  6. Medical Nutrition Therapy for Upper Gastrointestinal Tract Disorders // Krause and Mahan’s Food & Nutrition Care Process// Raymond J. L., Morrow K. (2019)  Fifteenth Edition, Elsevier, str. 525-543.