...

Postoji li magična pilula za dugovječnost?

Gostujući autor: Frane Boban, mag. cin.
kapetan adidas Runnersa

Kroz povijest modernog čovjeka, pitanje dugovječnosti uvijek je bilo u središtu promišljanja. Potraga za „magičnom pilulom“ – hranom i određenom namirnicom, tajnim sastojcima te teškim radom i drugim sličnim metodama koje će nam omogućiti besmrtnost, ili jako dug život, univerzalna je potraga koja nas prati više od nekoliko tisućljeća.

Od antičke Grčke gdje se smatralo da ćete, ukoliko redovito konzumirate ambroziju i nektarinu, koja je bila dostupna samo „bogovima“, biti snažni i pametni poput Zeusa te živjeti vječno.

Pa sve do unatrag nekoliko godina gdje je uvjerenje da ćete unosom multivitaminskih preparata i antioksidansa nekim čudom obrnuti proces starenja stanica.

Daleko od toga da prehrana nije bitna, no u cijelom tom procesu koji se proteže na nekoliko tisuća godina, konstantno je zanemarena jedna stvar koja dokazano ima najjači i najpotentniji utjecaj na našu očekivanu starosnu dob.

Riječ je o tjelesnoj aktivnosti.

Tjelesna aktivnost i zdravstveni potencijal

Ne postoji jednako moćan i djelotvoran alat koji istovremeno donosi toliko benefita, uz praktično  minimalne kontraindikacije kao tjelesna aktivnost.

Postoje čvrsti dokazi da dobro organizirana tjelesna aktivnost ima pozitivni utjecaj na više od 40 bioloških markera – od poboljšanja kognitivnih funkcija, broja i kvalitete živčanog sustava, utjecaja na krvne žile, krvni tlak, gustoću kostiju pa sve do utjecaja na psihološke bolesti poput depresije, anksioznosti i sl.

Koliki potencijal nam pruža najbolje se može prikazati uz jednostavan primjer povišenog krvnog tlaka.

Terapija koju osoba prima za povišen krvni tlak, imati će pozitivan efekt samo i isključivo na problem sa krvnim tlakom uz vjerojatnost pojave nekoliko komplikacija i nuspojava.

Istovremeno, 30 – 60 minuta umjerene aerobne aktivnosti smanjit će sistolički krvni tlak za 5-10mmHG te se taj efekt može zadržati i do 24h nakon završetka tjelesne aktivnosti.

To nikako ne podrazumijeva da bi trebali izbaciti farmakološka sredstva te liječiti sve bolesti isključivo kroz modalitete tjelesne aktivnosti. Dapače – moderna medicina jedan je od glavnih razloga zašto je očekivani životni vijek produžen sa 35 godina do 70 godina  u samo nekoliko desetljeća.

Ovo samo pokazuje da je vrijeme da se tjelesna aktivnost treba ozbiljno uključiti u strategije kojima pristupamo rješavanju, ali još bitnije, prevenciji zdravstvenih problema.

Analiziraj svoju prehranu

Tjelesna aktivnost i pandemija

Koliko nam je važna tjelesna aktivnost najviše se može prikazati kroz aktualnu situaciju u kojoj se nalazimo uslijed pandemije COVID – 19 virusa.

U situaciji gdje je u većini svijeta uvedena karantena i naše kretanje je drastično limitirano – uloga tjelesne aktivnosti poprima još veću važnost.

Povećana razina stresa koja je uzrokovana ekonomskom nesigurnošću, drastičnom promjenom naših navika te prisilnim boravkom u zatvorenim prostorima utječe i na potencijal našeg imunološkog sustava da se bori sa infekcijama i bakterijama. A dok čekamo cjepivo fokusom na tjelesnu aktivnost možemo si uvelike pomoći.

Umjerena tjelesna aktivnost, a posebno cikličkog karaktera (trčanje, bicikliranje, plivanje) ima izniman pozitivan utjecaj na funkciju našeg imunološkog sustava.

Neposredno nakon takve aktivnosti u našem tijelu dolazi do povećanja koncentracije antitijela, enzima i drugih markera (neutrofili, fagociti, T i B- limfociti, i dr.) koji su zaduženi za borbu protiv virusa i ostalih infekcija. Dapače, jedan od vodećih svjetskih imunologa David Nieman u svojim istraživanjima potvrdio je da aktivnosti niskog intenziteta (brzo hodanje, rolanje, sporo trčanje) nemaju značajnog utjecaja na povećanje ili smanjenje rizika od razvijanja virusnih infekcija dok aktivnosti srednjeg intenziteta (srednje brzo trčanje, bicikliranje, trening s utezima) značajno djeluju na smanjenje rizika od nastanka infekcija. referenca

Posebno se pozitivni utjecaj aktivnosti srednjeg intenziteta odnosi na smanjenje pojavnosti infekcija gornjih dišnih puteva – ključnih organa u borbi protiv COVID 19 virusa.

S obzirom da je riječ o aktivnostima koje se mogu provoditi uz poštivanje nužnog fizičkog razmaka i sigurnosnih mjera, to je najbliže što imamo „magičnom rješenju“ za većinu naših zdravstvenih tegoba.

Ali to nije sve…

Koliko je tjelesne aktivnosti dovoljno da pozitivno utječemo na naše  zdravlje i produžimo si očekivani životni vijek?

Iako postoji konsenzus da je između 90 – 120 minuta srednje intenzivne aktivnosti tjedno dovoljno za održavanje zdravog psihofizičkog zdravlja, preporuke bi ipak trebale ići prema višim vrijednostima.

Pokušajte biti što aktivniji tijekom dana. Koristite stepenice umjesto lifta. Na kratkim i srednjim udaljenostima, zamijenite automobil biciklom. Jednostavna su rješenja kojima ćete podići svoju aktivnost tijekom dana. Kombiniranje navedenog i organizirane tjelesne aktivnosti (trčanje, trening s otporom, yoga) 3-4 puta tjedno odlična je formula za, ne samo očuvanje, već i unaprjeđenje vašeg kompletnog psihofizičkog stanja.

Ukoliko tome pridodate zdrave prehrambene navike, možda baš vi budete ti koji će doseći ono o čemu ljudi sanjaju još od antičke Grčke – božanski status i besmrtnost.

A možda „samo“ sebi povećate šanse za dugovječnim i produktivnim životom.

Jednostavnim svakodnevnim rješenjima povećajte svoju tjelesnu aktivnost, a ispunjavanjem kratkog upitnika ispod članka provjerite kvalitetu svojih prehrambenih navika.

Analiziraj svoju prehranu