...

Popaj i špinat kao izvor željeza

1870. godine njemački kemičar Erich von Wolf u znanstvenom radu o kemijskom sastavu špinata greškom je pomaknuo decimalnu točku jedno mjesto udesno. Time je povećao njegov sadržaj željeza 10 puta, s 3,5 mg na 35 mg na 100 g svježeg špinata.

Trebalo je 67 godina da greška bude prepoznata te iako je 1937. ona ispravljena, mit o špinatu kao izuzetnom izvoru željeza je opstao, a čak je i prenesen na animirano platno kroz Popaja, simpatičnog mornara opsjednutim ovim lisnatim povrćem. Još i danas neki doktori i nutricionisti anemičnom pacijentu neopravdano preporučuju povišeni unos špinata kao alat za povišenje razine hemoglobina u krvi.

Pored toga što udio željeza u špinatu nije visok kao što mnogi misle, isti nije niti najbolje iskoristiv. Naime, željezo u namirnicama biljnog podrijetla nalazi se u ne-hem obliku, koje tijelo mnogo slabije apsorbira nego željezo hem oblika iz životinjskih namirnica.

Naglašavam da gore navedeno ne znači da je špinat nutritivno bezvrijedna namirnica. Dapače, dobar je izvor vlakana, vitamina, minerala i fitonutrijenata.

Špinat je svakako dio zdrave prehrane. Ali ukupna prehrana vas čini zdravima ili nezdravima. Saznajte gdje u prehrani griješite kroz našu analizu.

Analiziraj svoju prehranu