...

Novak Đoković i bezglutenska prehrana

S nekoliko sam strana primio zamolbu za komentar na ovaj članak. Budući da je izazvao dosta medijske pozornosti, odlučio sam ga napisati i javno.

Raširena je praksa put prema sportskom uspjehu tražiti kopirajući navike vrhunskih sportaša. Kod dobrog dijela tih navika radi se o kompulzivnim radnjama, o praznovjernim ritualima koje nemaju značajan utjecaj na sportski uspjeh, osim što sportašu daju osjećaj kontrole. Iako je to bez daljnjeg izuzetno bitan faktor, smatram kako on do izražaja dolazi tek kada se sportaš već nađe na vrhunskoj razini.

Novak Đoković izbacio je namirnice koje sadrže gluten i mliječne proizvode iz prehrane i osjetio nevjerojatno poboljšanje u svim aspektima zdravlja. Iako vjerujem da ipak malo pretjeruje, znači li to da ih svi trebaju izbaciti?

Analiziraj svoju prehranu

“Kemijski je test kasnije pokazao veliku netoleranciju na žitarice i mliječne proizvode”. Đoković vrlo vjerojatno ima izraženu intoleranciju na gluten i laktozu, iako ne znamo o kakvom se točno “kemijskom testu” radi. Dakle, u njegovom slučaju postoji fiziološki razlog zašto je izbacivanje navedenih namirnica dalo rezultata. Međutim, kod većine ljudi taj razlog izostaje. Ukoliko nije prisutna celijakija ili preosjetljivost na gluten što se žitarica tiče, tj. intolerancija na laktozu što se mliječnih proizvoda tiče, njihovo uklanjanje iz prehrane neće imati pozitivan utjecaj na zdravlje, a može vas lišiti esencijalnih nutrijenata.

Kao što Đoković u svojoj knjizi preporuča, možete probati s uklanjanjem navedenih namirnica na određeni period te pratiti promjene. Međutim, u takvom se pokušaju kriju tri zamke.

Prva je moć autosugestije, kod koje u eksperiment ulazite s uvjerenjem kako ćete osjetiti promjenu na bolje. U konačnici promjenu osjetite te je pripisujete izmijenjenoj varijabli, no čest je slučaj da je ona ili stvarna fizička promjena izazvana snagom uma ili samo dojam promjene. Ne bih ulazio u detalje jer psihologiju ne poznajem dovoljno, ali mislim da ste shvatili poantu.

Druga zamka je nesvjesna izmjena drugih varijabli koje zasebno, ili u kombinaciji s prvom, izazivaju pozitivnu promjenu. Promjenu opet pripisujete izmjeni početne varijable, iako je lako moguće da su za nju zaslužne one “sporedne”. Osim o kontroliranom znanstvenom istraživanju, utjecaj varijabli je nemoguće razlučiti. Uostalom, zato istraživanja i postoje.

Treća zamka je nenadoknađivanje nutritivne vrijednosti namirnica koje ste uklonili iz prehrane. To je posebno izraženo kod mlijeka i mliječnih proizvoda, koji su daleko najbolji, da ne kažem nenadoknadivi, izvor kalcija u ljudskoj prehrani.

Dakle, slobodno eksperimentirajte, ali kao i kod drugih prehrambenih intervencija, ne očekujte čuda.

Pusti gluten. Fokusiraj se na ukupnost prehrane. Je li tvoja prehrana kvalitetna, saznaj ispod.

Analiziraj svoju prehranu

Izvor: Članak