...

Netolerancija prema testu intolerancije na hranu

Redovito primam zahtjeve za izradu jelovnika. Normalno. Nutricionist sam. Uz upit s vremena na vrijeme dobijem i popis namirnica koje ne smiju biti u njemu. Ponekad zbog opravdanih razloga, ali prečesto zato što je netko napravio test intolerancije na hranu.

Na stranu činjenica da ne izrađujem jelovnike kao takve, bez neophodne podrške i praćenja tijekom cijelog procesa. Svaki nutricionist koji zanemaruje važnost komunikacije s klijentom i esencijalnost koju ista ima u promjeni prehrambenih navika, živi u iluziji. No vratimo se na intolerancije i moju intoleranciju prema njima.

Intolerancije se otkrivaju, navodno, različitim metodama. Iz krvi, kose, bioimpedancom…

Svima im je zajednička jedna stvar.

Ne funkcioniraju.

Što kaže znanost?

Stajališta vodećih svjetski alergoloških organizacija po pitanju opravdanosti korištenja rezultata testova intolerancija na hranu su jasna; ne preporučuju ih, odnosno upozoravaju na njihovu neutemeljenost. Specifična IgG antitijela koja se analiziraju putem krvi, u jedinom testu intolerancije vrijednom spomena, nisu pokazatelj intolerancije na hranu, već su uobičajen odgovor tijela na njenu konzumaciju.

Kako to da su toliko zastupljeni?

Prehrana je jedan od rijetkih okolišnih čimbenika na koje možemo utjecati i time eventualno unaprijediti svoje zdravlje. Budući da je moderno društvo gotovo iskorijenilo glad i ozbiljne nutritivne deficite, fokus se prebacuje na sve manje probleme, od koji je jedan i probavna nelagoda kod konzumacije određene hrane. Time ista mnogima postaje logična meta za brigu, a intolerantnom biznisu za zaradu.

Kako blage ili umjerene probavne smetnje nisu dovoljna motivacija za naručivanje testa, intolerancijama se pridodaju posljedice veće težine, poput nakupljanja kilograma, nemogućnosti njihova gubitka, opće slabosti i nemalog broja drugih stanja kojeg iz nedostatka objašnjenja pripisujemo dežurnim krivcima.

Rješenje, jasno, nikad nije bilo jednostavnije. Priča s testovima intolerancije na hranu zvuči dovoljno znanstveno i privlačno da joj ljudi vjeruju. Molim veliki aplauz za pseudoznanost u klasičnom izdanju.

Da je ista bar jeftina. Žao mi je reći vam to, ali ako se ikada kupili spomenuti test, bacili ste novac. Između 385,00 i 3520,00 kn prema cjeniku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Kome vjerovati?

Molim?

Zavod za javno zdravstvo?

Da, nisu privatni laboratoriji jedini koji nude ovu prevaru… hoću reći… ovaj test, već to čini i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), odnosno najmanje njih dva, uključujući onaj splitsko-dalmatinski. Jer priča nije dovoljno tužna i bez činjenice da pseudoznanost prodaju javne zdravstvene ustanove. Odabrat ću vjerovati da se radi o nekompetentnosti, prije nego svjesnoj prodaji znanstveno neutemeljene usluge. Iako nisam siguran da to iole umanjuje krivnju.

Analiziraj svoju prehranu

Jesu li intolerancije opasne?

Iznenađujuće, pružatelji usluga testiranja intolerancija tvrde da jesu.

Ali nisu.

Neugodne, da. Iritantne, da. Izbjegavati hranu koja vam predstavlja probleme, svakako. Ali ne i listu od 36 namirnica na koje će vam ukazati test, a koje ste do sada jeli bez problema.

Izbjegavajte izbjegavanje hrane

Zdrava prehrana podrazumijeva zadovoljenje naših prehrambenih potreba. Da bismo to postigli, potrebno je jesti raznoliko. Ne, raznolikost nije jedina komponenta zdrave prehrane, ali jest njen temelj.

Izbacivanje pojedinih namirnica ili cijelih grupa namirnica, koje nije adekvatno kompenzirano namirnicama slične nutritivne vrijednosti ili suplementacijom, povećava rizik od nezadovoljenja prehrambenih potreba. Jednostavnije rečeno, može se negativno odraziti na zdravlje.

Treba razlikovati intolerancije od alergija

Prije nego što zaključim, upozorio bih da intolerancije na hranu ne treba miješati s alergijama, koje su za razliku od prvih opasne, u pojedinim slučajevima čak i po život. Ako imate alergiju takve vrste, vrlo vjerojatno to već znate.

Kako otkriti intoleranciju na hranu?

Eliminacijska dijeta termin je koji označava prehranu u kojoj metodom pokušaja i pogreške otkrivamo eventualne intolerancije. Može biti provedena samostalno i uz pomoć nutricionista, iako je, ne treba čuditi (da to tvrdi nutricionist), potonje mnogo efikasnije. Možda zvuči rustikalno, ali trenutno je jedino utemeljeno, a pritom i efikasno, rješenje.

Ne bacajte novac na testove intolerancije na hranu. Isti su neutemeljeni, a potencijalno vam mogu donijeti više štete nego koristi.

Volio bih vam reći da imate apsolutno povjerenje u sve stručnjake i sve institucije, međutim bio bi to loš savjet. Nažalost, živimo u svijetu gdje pseudoznanost nije ograničena samo na privatni sektor, već svoje pipke očito pruža i u javno zdravstvo. Implikacije takvog stanja puno su ozbiljnije jer se kompromitira povjerenje u cijeli zdravstveni sustav.

I nemojte slučajno kriviti eventualnu intoleranciju za višak kilograma ili izostanak njihova gubitka. Jer to dvoje nema apsolutno nikakve veze.

Za stručno usmjerenje prehrane javi nam se klikom na dugme ispod. Mi ti nećemo prodavati maglu.

Analiziraj svoju prehranu

Članak je originalno objavljen kao dio moje kolumne O prehrani razumno u Večernjakovoj Ordinaciji.