...

Ispunjava li liposukcijska dijeta obećanja?

Autor: Dominik Stanković, mag. nutr.
Nutricionist u Savjetovalištu za prehranu

Liposukcija je naziv za jedan od najpopularnijih zahvata u estetskoj kirurgiji. Vrlo uspješna metoda za odstranjivanje suvišnog masnog tkiva… koja sama po sebi ne donosi dugoročne rezultate, barem ne u kontekstu smanjenja tjelesne mase [1, 2].  

Osim ako će pacijent redovito ići na liposukciju, no to je već druga priča.  

Uz liposukciju, postoji i nešto što se zove liposukcijska dijeta. Naziv je, pretpostavljam, odabran kako bi sugerirao veliku brzinu skidanja masnog tkiva. 

Analiziraj svoju prehranu

Što je liposukcijska dijeta (neinvazivna liposukcija)? 

Liposukcijska dijeta ima velike sličnosti s liposukcijombrzo je rješenje i dugoročno daje slabe rezultate

Iako će te domaći tabloidi uvjeravati da se radi o senzacionalnoj i revolucionarnoj dijeti, o čijoj efikasnosti svjedoče manje ili više javno poznata lica, liposukcijska dijeta je tek još jedna od popularnih dijeta koja se temelji na niskom unosu ugljikohidrata. Drugim riječima, nanovo zapakiran LCHF (low carb, high fat) pristup. 

Unatoč tome što se propagira kao jedinstvena, provjerena, sigurna, nerestriktivna, bez gladovanja, bez jo-jo efekta i pada energije, velik broj svjedočanstava s tim se ipak ne podudara. I dok tu tvrdnju ne možemo potkrijepiti relevantnim istraživanjima, pozvat ćemo se na profesionalno iskustvo rada s klijentima koji su prije traženja pomoći u našem savjetovalištu bili na liposukcijskoj dijeti. 

Imaj na umu da se svaka dijeta hvali samo s uspjesima, a neuspjehe gura pod tepih. Jer… marketing. 

Je li moguće liposukcijskom dijetom izgubiti 40 kg? 

Da, moguće je. No isto vrijedi za apsolutno bilo koju dijetu ili režim prehrane koji će te dovesti u kalorijski deficit. Na bilo kakvoj ludoj dijeti koju možeš zamisliti, netko je postigao rezultat, pa čak ga i zadržao. No što je dijeta luđa, vjerojatnost za uspjeh i održavanje uspjeha je manja. 

Pitanje koje bi si trebao postaviti nije ono iz naslova, već koja je vjerojatnost uspjeha? 

Zamisli da dijeta uz svjedočanstva uspjeha nužno mora prikazati i svjedočanstva neuspjeha. 

Slika svih popularnih dijeta tada bi se potpuno promijenila. 

Ne baziraj svoja očekivanja na jednostranim svjedočanstvima. 

Jelovnik liposukcijske prehrane? 

Programi liposukcijske prehrane mogu trajati od 10 do 30 dana, a ovisno o rezultatima ciklusi se mogu ponavljati. Unutar tog perioda, provodi se niskokalorična i niskougljikohidratna dijeta koja uključuje cjelovitu i neprerađenu hranu. Kao i svaka dobra dijeta (sarkazam), i liposukcijska dijeta uključuje popis dozvoljenih i zabranjenih namirnica. 

Pod nedozvoljene namirnice spadaju prerađevine voća i povrća, sušeno i dimljeno meso, alkohol, kava, bijelo brašno i ostale inačice prerađene hrane poput konzervi ili bilo koje hrane koja sadrži aditive, konzervanse, umjetna bojila i sladila.  

Dozvoljene namirnice osim mesa, jaja, ribe, voća i povrća uključuju i nemasne mliječne proizvode, integralne žitarice i mahunarke u manjim količinama.  

Obavezna komponenta dijete su i suplementi na bazi vlakana i BCAA aminokiselina, koje moraš kupiti od “izumitelja”. Navodno samo ta kombinacija suplemenata i niskokalorične prehrane može aktivirati gubitak masti.  

Nakon brzog inicijalnog gubitka kilograma osoba se upućuje na mediteransku dijetu sa smanjenim unosom ugljikohidrata. Budući da osoba prelazi na prehranu s nešto višim energetskim unosom, očekuje se usporenje gubitka kilograma. Nerijetko se u ovoj fazi i vraćaju kilogrami. 

Zanimljivo, detaljnije upute za liposukcijsku prehranu moguće je dobiti samo kroz savjetovanje sa zaposlenicima tvrtke. Kao razlog navodi se činjenica da prehrana nije predviđena za osobe slabog ili narušenog zdravlja. S druge strane, promovira se kao u potpunosti sigurna za zdravlje… 

Kako bismo neku dijetu, odnosno način mršavljenja, mogli označiti kao dobar, on mora biti efikasan, siguran, zdrav i održiv

Liposukcijska dijeta ne zadovoljava niti jedan od ovih zahtjeva. 

Nije efikasna. Unatoč brzom gubitku kilograma, taj gubitak često nije trajno rješenje jer se ne temelji na poticanju zdravih prehrambenih navika, već na zabranama. 

Nije sigurna. Postoji rizik od previsokog unosa proteina i masti, što može dovesti do zdravstvenih poteškoća s bubrezima ili krvožilnim sustavom. Izbacivanjem skupina namirnica povećava se rizik od nutritivnih deficita. Također, može dovesti do umora, slabosti te smanjenja fizičkog i mentalnog performansa.  

Nije zdrava. Dijeli hranu na “dobru” i “lošu”, što može izazvati ozbiljne psihološke probleme povezane s prehranom.   

Nije održiva. Nijedan restriktivni režim nije. Fokusira se na brze rezultate izbacivanjem čitave palete namirnica. Prije ili kasnije, očekuje se povratak starom režimu. 

3 problema liposukcijske prehrane:

  1. Negiranje znanstvenih činjenica: Liposukcijska dijeta zanemaruje osnovne zakone termodinamike, sugerirajući da je gubitak težine gotovo isključivo rezultat redukcije konzumacije ugljikohidrata, a ne kalorijskog deficita. 
  1. Nedostatak znanstvene potvrde: Liposukcijska dijeta, unatoč snažnom marketingu, nije znanstveno potkrijepljena. Tvrdnje o njenim dugoročnim rezultatima su isključivo individualna svjedočanstva, koje uvijek treba uzeti s rezervom. 
  1. “Ovisnost” o suplementima: Dijeta promovira upotrebu suplemenata kao ključnog faktora za gubitak masti, što je neopravdano. Jasno, svaka prilika za zaradu je dobra…  

Što izbaciti iz prehrane? 

Zašto se toliki broj dijeta bazira na izbacivanju cijelih skupina namirnica iz prehrane? Zašto je to toliko primamljivo? 

Jer je lakše. Lakše je i praktičnije izbaciti cijelu skupinu namirnica, nego naučiti postići uravnoteženu prehranu. I to je razumljivo, ljudi smo. Tražimo brza i jednostavna rješenja. Međutim, takvim si pristupom radimo medvjeđu uslugu. 

Naime, izbacivanje skupine namirnica izbacuje i nutrijente koje ona sadrži, a koji su uglavnom specifični za nju. S druge strane, izbacivanje pojedinih namirnica nije toliko problematično jer druga namirnica iz iste skupine uglavnom može nadoknaditi izbačene nutrijente. 

Osobe na neinvazivnoj liposukciji, prema riječima jedne zaposlenice, nipošto se ne smiju dovesti u napast konzumirati određenu vrstu hrane, poput slatkiša i druge tzv. “nezdrave” hrane koja nije propisana protokolom [3]. U suprotnom će poništiti sve dobro što se dogodilo. Jedan red čokolade, i sva magija nestaje. Drugim riječima, liposukcijska prehrana je plodno tlo za razvoj nutrifobije i prehrambenih poremećaja.  

Što umjesto liposukcijske prehrane? 

Još jedno pitanje koje si pogrešno postavljamo jest “funkcionira li liposukcijska dijeta?”. Umjesto toga, daleko korisnije pitanje je “koji je najbolji način za mršavljenje?” 

Kilograme je moguće izgubiti na puno efikasniji, sigurniji, trajniji i isplativiji način – edukacijom i postupnom promjenom prehrambenih navika. Ne zvuči senzacionalno, znam. Ali želiš rezultate, a ne senzacije, zar ne? 

Zdrava prehrana treba biti uravnotežena, održiva i prilagođena individualnim potrebama, a ne temeljena na senzacionalističkim tvrdnjama i dodacima prehrani. Jer oni dugoročno ne funkcioniraju. 

Umjesto popularne dijete, odaberi stručnu podršku kvalificiranog nutricionista. 

Za početak, saznaj hraniš li se zdravo ispunjavanjem kratkog upitnika na poveznici ispod. Jedan od naših nutricionista će ti se javiti s rezultatima i ponuditi ti besplatni termin savjetovanja. 

Analiziraj svoju prehranu

Literatura 

  1. Broughton, G., 2nd, Horton, B., Lipschitz, A., Kenkel, J. M., Brown, S. A., & Rohrich, R. J. (2006). Lifestyle outcomes, satisfaction, and attitudes of patients after liposuction: a Dallas experience. Plastic and reconstructive surgery, 117(6), 1738–1749. https://doi.org/10.1097/01.prs.0000218986.02861.3f 
  1. Seretis, K. (2016). Weight Reduction Following Liposuction. In: Di Giuseppe, A., Shiffman, M. (eds) Aesthetic Plastic Surgery of the Abdomen. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-319-20004-0_29 
  1. https://www.youtube.com/watch?v=PnqJUMOgRYs&ab_channel=LiposukcijskaIshrana