...

Intuitivna prehrana, intuitivno jedenje ili antidijeta

Jesti što želiš u količinama koje će te zasititi. To je glavna premisa koju zastupa antidijeta – intuitivna prehrana ili intuitivno jedenje. No prije nego što prigrliš intuitivnu prehranu, doznaj što ona doista jest i je li dobar izbor za tebe.

Slušaj svoje tijelo

Intuitivna prehrana se bazira na pretpostavci da naša tijela prirodno znaju što im je potrebno za održavanje i unaprjeđenje, kako zdravlja, tako i kilaže.

No ta je pretpostavka pogrešna.

Nismo programirani za dug i zdrav život, već za reprodukciju u uvjetima ograničene dostupnosti hrane. S obzirom na to, hrana bogata energijom evolucijski i genetski ima prioritet nad energetski siromašnijom hranom. Drugim riječima, prirodno ćemo prema njoj biti privučeni.

To znači da ako naš izbor temeljimo na intuiciji, isti neće nužno biti najbolji za dugoročno zdravlje. Štoviše, može biti i štetan.

Mala djeca funkcioniraju gotovo isključivo intuitivno. Dječje odluke su najbliže intuitivnim. Koliko će djece izabrati brokulu ispred čokolade?

Osim toga, svakodnevni stres te izloženost bezbroj marketinških poruka o hrani u odrasloj nas dobi udaljavaju od ideje intuitivne prehrane. Slušanje unutarnjih tjelesnih signala je nedovoljno, a s godinama postaje još i više zbunjujuće.

Mršavljenje i intuitivna prehrana

Glavni cilj većine popularnih dijeta jest gubitak kilograma. Iako se intuitivna prehrana nastoji ograditi od dijetnog kulta, motivi njenih zagovornika prilično su slični motivima sljedbenika dijeta.

Može li se intuitivnom prehranom smršaviti? Može. Smršaviti se može apsolutno bilo kakvom prehranom kod koje će kalorijski unos biti niži od kalorijske potrošnje. Intuitivna prehrana nije iznimka.

Ali… to nije najbolji način, iz dva temeljna razloga.

Razlog prvi. Mršavljenje po definiciji znači da raspolažemo s manje energije u odnosu na period kada zadržavamo kilažu. U takvoj situaciji tijelo dominantno traži hranu bogatiju energijom. To je pečat evolucije. Slušati tijelo tijekom mršavljenja znači prepustiti ga ponašanju koje nije u njegovom dugoročnom interesu. Čitaj prepustiti ga prejedanju koje će dovesti do viška, a ne manjka kilograma.

Razlog drugi. Mršavljenje se ne bi trebalo provoditi zanemarujući nutritivnu vrijednost prehrane. Zdrava kilaža ne znači i zdravu prehranu. Kvaliteta i kvantiteta prehrane su dvije potpuno odvojene priče. Intuitivno jedenje ne govori nam ništa o tome. A tijelo nažalost nema senzore kvalitete prehrane.

Zdrava dijeta. Antidijeta. Nešto treće?

Prehrana se ne vrti samo oko nutrijenata. Psihološki aspekt prehrane, odnos prema hrani, temelj je zdrave prehrane.

Promatrajući taj segment, intuitivno jedenje doista jest bolji izbor u odnosu na većinu drugih dijeta.

Je li generalno zdraviji? Ovisi.

Je li pojedini obrazac prehrane zdraviji od drugoga ovisi prvenstveno o tome što jedemo, o nutritivnoj kvaliteti naše prehrane. Intuitivno jedenje nam ne govori što trebamo jesti. Štoviše, šalje opasnu poruku da nam naša tijela šalju optimalne signale o tome što im treba. Ponavljam, zabluda je da će naša tijela, bez svjesnih odluka temeljenih na znanju nutricionizma, izabrati optimalnu varijantu. A ponajmanje u modernom svijetu u kojem prehrambena industrija igra na naše slabosti i izlaže nas golemoj paleti ukusne hrane koja vrišti – „prejedi me se“.

Nije sve tako sivo

Intuitivno jedenje kontrira dijetnoj kulturi koja promiče opsjednutost hranom, nepotrebne restrikcije i kult mršavosti. Kao takvo, treba biti važan dio poruke svakoga onoga tko o prehrani priča.

No ovakav pristup prehrani sam po sebi nije rješenje. On treba biti tek dio ukupnog prehrambenog savjeta.

Započni svoju prehrambenu transformaciju provjerom trenutne kvalitete svoje prehrane. Saznaj gdje u prehrani griješiš i kako to popraviti.

Analiziraj svoju prehranu