...

Herbalife proizvodi i prehrana

“Hej, ti si nutricionist, što misliš o Herbalife-u?” 

Mislim mnogo stvari. Ali ne znam što zapravo želiš čuti. 

Dopustit ćeš mi stoga da ovo pitanje pretvorim u nekoliko specifičnijih.

Analiziraj svoju prehranu

Treba li mi Herbalife za mršavljenje? 

“Smršaviti lako, pitaj me kako”. 

Vjerojatno si se već susreo s ovom parolom. Najčešće ćeš ju pronaći na bedževima promotora Herbalife-ovih proizvoda. 

Korištenje Herbalife-ovih proizvoda je određenom broju ljudi sigurno pomoglo smršavjeti. Kao što je nekima pomogla UN-dijeta, prehrana po krvnim grupama, povremeni post ili dijeta ovisno o namirnicama na koje su “intolerantni”.  

Svaka prehrana ili dijeta koja te dovede u kalorijski deficit će funkcionirati. U tom kontekstu će funkcionirati i Herbalife. 

Svakako, postoje dijete i načini prehrane koji će mršavljenje učiniti lakšim ili težim. Kako bismo vidjeli koliko ga lakšim ili težim čini Herbalife, moramo odgovoriti na tri pitanja. 

  1. Koja je vjerojatnost uspjeha? 

Kalorijski deficit se u Herbalife slučaju postiže tako da se umjesto konkretnih obroka koriste zamjenski. To su niskokalorični shake-ovi koji se piju umjesto doručka ili večere. Zbog dodanih vlakana imaju sposobnost držati te sitom. (1) 

Uz pretpostavku da je Herbalife shake od nekih 300 kalorija zamijenio doručak iz pekare od 600 kcal i učinio te dulje sitim – vjerojatnost uspjeha je povećana. 

No, kao i uvijek kad je u pitanju prehrana (i bilo što u životu), kritično je pitanje je s čim uspoređujemo određenu aktivnost, tretman ili dijetu, odnosno u ovom slučaju Herbalife mršavljenje. 

Ako ga uspoređujemo s visokokaloričnom prehranom niske zasitnosti, Herbalife je u prednosti. 

No ako ga usporedimo s “običnom” zdravom prehranom, dakle prehranom umjerenog kalorijskog unosa i visoke zasitnosti, Herbalife je u samo u utopijskom slučaju jednako efikasan. A sa sobom nosi rizike o kojima će biti riječi u trećoj točki. 

  1. Koja je vjerojatnost dugoročnog održavanja rezultata? 

Nije dovoljno smršavjeti. Da bismo bili zdravi i sretni, potrebno je i zadržati postignutu kilažu. 

Zamijeniti krutu hranu tekućim napicima se iz prve čini praktično, no s vremenom dolazi do zasićenja. Herbalife prehrana je jednolična i reducira ti jedan od osnovnih životnih užitaka – uživanje u hrani

Jednom kada počneš ponovno jesti uobičajene obroke, dolazi do povratka kilograma jer nisi usvojio nove navike nego samo zamrznuo stare.  

Herbalife prehrana nije dugoročno održiva. 

  1. Koliko me Herbalife košta? 

Herbalife proizvodi nisu jeftini. No nije cijena proizvoda jedino što ih čini skupim. 

Ako si uložio novac, a nakon nekog vremena se vratio na staru kilažu, nisi potrošio samo novac, već živce, i vrijeme. Ali ni to nije sve.. 

Potrošio si i zdravlje. 

Naime, koliko god Herbalife tvrdio da su njihovi obroci kompletni, oni to nisu. 

I ne mogu biti, sve do trenutka do kad otkrijemo točno sve što se nalazi u našoj hrani i kako to utječe na naše zdravlje. 

A istina je da to ne znamo potpuno točno. Drugim riječima, ako ne znamo točno što shake zamjenjuje, ne možemo ga nazivati kompletnim. 

Postoje efekti hrane na zdravlje koji se ne mogu pripisati niti vitaminima, niti mineralima, niti proteinima… Pretpostavlja se da je riječ o mnogobrojnim do sada neidentificiranim i nedovoljno istraženim fito- i zoonutrijentima. (2) 

Dok ih ne istražimo, nećemo ih moći izolirati niti ubaciti u shake. 

S obzirom na to, Herbalife je po definiciji manje zdrav izbor od “prave” hrane. 

Treba li mi Herbalife za postizanje zdrave prehrane? 

Kao što sam maloprije spomenuo, Herbalife obroci u najboljem slučaju mogu biti blizu kompletnih, no ne i kompletni. 

Ako je prehrana optimalno izbalansirana, i ne postoje značajnije restrikcije što se izbora namirnica tiče, osigurat će nam sve potrebne hranjive tvari koje tijelo treba za normalno funkcioniranje.  

U konačnici, odgovor je ne – ne trebaš Herbalife za postizanje zdrave prehrane. Štoviše, doista zdravu prehranu ne možeš postići hraneći se na “Herbalife način”.

Herbalife i sport 

Herbalife je svojevremeno ukrao pozornost javnosti postavljajući nogometaša Cristiana Ronalda kao zaštitno lice brenda. Mogu samo pretpostaviti da se investicija isplatila u marketinškom smislu, budući da su 2023. godine produljili ugovor. 
 
U suradnji s Ronaldom, Herbalife je razvio sportski napitak CR7 Drive. Osnovu mu čini kombinacija glukoze i fruktoze uz dodatak elektrolita. Cijena iznosi blizu 30 € za 540 g proizvoda. Na tržištu se mogu pronaći sastavom gotovo identični proizvodi po 50% nižoj cijeni.  

Ne negiram funkcionalost CR7 Drive sportskog napitka. Ugljikohidratni napitci će pomoći sportašima tijekom intenzivnih i dugih treninga. Temu suplementacije odnosno unosa ugljikohidrata smo obradili u sklopu naših drugih članaka. No kvaliteta ne opravdava premium cijenu, što je čest slučaj kod dodataka prehrani i prehrambenih proizvoda generalno. 

Jesu li Herbalife proizvodi sigurni za konzumaciju? 

Između 2004. i 2007. godine zabilježeno je nekoliko slučajeva oštećenja jetre povezanih s konzumacijom Herbalife proizvoda, što je dovelo do hospitalizacija i teških simptoma poput hepatitisa i zatajenja jetre. Istraživanja su ukazala na moguću imunološku reakciju te na potrebu za regulatornim mjerama u korištenju takvih proizvoda. Kompanija je osporila neke od tvrdnji. (3) 

Iako su Herbalife proizvodi vrlo široko korišteni, zabilježena učestalost nuspojava je niska te gore navedeni slučaj možemo smatrati iznimkom, greškom u proizvodnji, a ne problemom sa sadržajem proizvoda. 

Sigurnost u kontekstu zdravstvene ispravnosti proizvoda ne bi trebala biti predmetom rasprave – vjerujem kako je svaki Herbalife proizvod s te strane ispravan, budući da je dužan proći kontrole kvalitete prije plasiranja na tržište. 

Tko prodaje Herbalife proizvode? 

Herbalife ne prodaje tanjure ili usisavače, nego proizvode koji navodno unapređuju zdravlje. Tvrtka naglašava kako svaki kupac njihovih proizvoda dobiva svog distributera, koji je ujedno i savjetnik za prehranu i tjelesnu aktivnost. Distributer znanje o prehrani i tjelesne aktivnosti stječe preko internih Herbalife-ovih edukacija. (4) 
 
To dozvoljava da vašim zdravljem upravljaju osobe bez adekvatnog obrazovanja. 
 
Vratimo se na spomenuti slučaj zatajenja jetre. Korisnici su se požalili njihovim savjetnicima na pojavu neugodnih simptoma, na što im je savjetovan nastavak konzumacije, pa čak i povećanje doze Herbalife proizvoda. Ti simptomi su se kasnije ispostavili kao simptomi akutnog pankreatitisa, a pacijenti su hospitalizirani. (3) 

Nemojte svoje zdravlje stavljati u ruke neprofesionalaca. 

Savjet nutricionista

Nema ničega tajanstvenog u Herbalife-ovim proizvodima. Niti u principu djelovanja zamjenskih obroka. 

Sve benefite koje ti oni nude možeš postići zdravom, uravnoteženom prehranom. I mnoge druge, koje ti Herbalife ne može pružiti. 

A zdrava prehrana je dugoročno i jeftinije rješenje. 

Cijena prosječnog Herbalife “paketa za mršavljenje” iznosi oko 150 € za mjesec dana. U mjesec dana nećeš riješiti svoje prehrambene probleme ili višak kilograma, stoga ćeš ove proizvode uzimati puno dulje. Štoviše, neki od korisnika sugeriraju kako su proizvodi namijenjeni za dugoročno pa čak i cjeloživotno konzumiranje! Ovdje govorimo o iznosu od približno 2000 € koji svake godine odlazi na “kozmetička” rješenja. 
 
Za usporedbu, cijena godišnje suradnje s osobnim nutricionistom u našem savjetovalištu je 1475 €, odnosno 123 € mjesečno. Nećeš morati kupovati nikakve suplemente. Dobit ćeš stručnu podršku nutricionista tijekom čitave suradnje. Dobit ćeš znanje zdrave prehrane za cijeli život. 
 
Što ćeš odabrati? 
 
Izaberi ispravno i nakon analize prehrane dogovori besplatno savjetovanje sa stručnjakom na linku ispod. 

Analiziraj svoju prehranu

Literatura

  1. Web stranica: https://iamherbalifenutrition.com/our-products/ – pristupljeno 10. studenog 2023. 
  1. Hasler C.M., Bloch A.S., Thomson A.C., Enryione E., Manning C. (2004) Position of the American Dietetic Association: Functional foods. J. Am. Diet. Assoc. 104(5):814-26. doi: 10.1016/j.jada.2004.03.015. 
  1. Elinav E., Pinsker G., Safadi R., Pappo O., Bromberg M., Anis E. i sur. (2007) Association between consumption of Herbalife nutritional supplements and acute hepatotoxicity. Journal of Hepatology, 47(4), 514-520. doi:10.1016/j.jhep.2007.06.016  
  1. Manso G., López-Rivas L., Salgueiro ME., Duque J.M., Jimeno F.J., Andrade R.J. i sur. (2011) Continuous reporting of new cases in Spain supports the relationship between Herbalife® products and liver injury. Pharmacoepidemiology And Drug Safety, 20, 1080-1087. doi: 10.1002/pds.2180