...

Glukozno – fruktozni sirup (HFCS) – otrov ili običan šećer?

Znate li što je HFCS (High Fructose Corn Syrup; visoko fruktozni kukuruzni sirup, odnosno glukozno-fruktozni sirup)?

Namirnica sumnjivog naziva koja se toliko često povezuje s raznoraznim boleštinama nije ništa drugo nego mješavina glukoze i fruktoze u blago izmijenjenom omjeru (najčešće 55:45 u korist fruktoze) u odnosu na konzumni šećer, saharozu, tj. sukrozu. Podsjećam, saharoza je disaharid koji se sastoji od dvije molekule monosaharida, po jedne fruktoze i glukoze (50:50). Saharoza se u probavnom sustavu djelovanjem probavnog enzima sukraze gotovo trenutno razlaže na glukozu i fruktozu koje se kao takve apsorbiraju iz tankog crijeva. Glukozu i fruktozu vezane u saharozi, ali i u svojim slobodnim oblicima u promjenjivim omjerima nalazimo u voću.

Analiziraj svoju prehranu

Upotreba HFCS-a u europskoj i hrvatskoj industriji slabije je raširena nego u SAD-u, gdje se koristi zbog niže cijene od (uvoznog) šećera.

S obzirom na sastav gotovo identičan saharozi, osim što preskače fazu razgradnje na monosaharide koja je i ionako trenutna, HFCS se u ljudskom tijelu ne metabolizira ništa drugačije te, pod uvjetom da ne doprinosi kalorijskom suficitu i da ne kompromitira unos nutritivno bogatije hrane, nema negativnog utjecaja na zdravlje.

Zatrpavanje medijskog prostora ovakvim i sličnim zabludama odvraća pozornost od stvari koje stvarno čine razliku, poput održavanja zdrave tjelesne mase (kalorijske ravnoteže), redovitog bavljenja tjelesnom aktivnošću, prehrane bogate voćem, povrćem, s adekvatnim unosom prehrambenih vlakana i sl.

Provjeri je li tvoja tjelesna masa zdrava, a tvoja prehrana kvalitetna, u našem on-line nutricionističkom savjetovalištu.

Analiziraj svoju prehranu