...

Alkalna prehrana – znanstvena perspektiva popularne dijete

Autor: Ana-Marija Užarević, univ. bacc. nutr.
Nutricionist u Savjetovalištu za prehranu

Naziv koji zvuči znanstveno.  

Posvuda dostupni popisi dozvoljenih i zabranjenih namirnica zbog čega ju je lako provoditi.  

Vole ju slavni.  

Promoviraju je i sportaši… 

Alkalna prehrana svoju slavu nije stekla preko noći; tu je već dugi niz godina. Točnije, hipoteza o kiselinskom pepelu, na kojemu se temelji, postoji već stotinjak godina (1). 

Najviše ju je popularizirao Robert O. Young kroz serijal knjiga poznat pod nazivom The pH Miracle u kojemu se posebno ističe The pH Miracle: Balance Your Diet, Reclaim Your Health koja se čak nalazila na Amazonovoj top 100 listi najprodavanijih knjiga o mršavljenju.  

Prije nego što ju požuriš naručiti, moram ti reći da je (takozvani) dr. Young 2016. godine optužen za nadriliječništvo i bavljenje medicinom bez licence.  

Analiziraj svoju prehranu

Temeljne postavke alkalne prehrane 

Alkalna prehrana temelji se na pretpostavci da hrana koju konzumiramo utječe na kiselost, odnosno lužnatost organizma.  

Budući da je ljudska krv blago lužnata, hipoteza je da je kako bi organizam što bolje funkcionirao potrebno da i hrana koju konzumiramo bude lužnata. Navodi se kako alkalna prehrana dovodi do smanjenja upalnih stanja, lakšeg gubitka tjelesne mase, poboljšanja zdravlja probavnog sustava, kože, kose i noktiju te povećane proizvodnje energije. Je li nešto propušteno…? 

Hrana se u alkalnoj dijeti dijeli s obzirom na to kakav pepeo ostaje nakon njezina spaljivanja, kiseo ili lužnati. 

Kisele namirnice su one nepoželjne i loše za naš organizam. One uključuju meso, jaja, ribu, većinu mliječnih proizvoda, rafinirane žitarice, alkohol, kavu i gazirana pića.  

Lužnate ili alkalne namirnice su one koje se preporuča konzumirati u što većim količinama. To su voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašasto voće, maslinovo ulje i voda.  

Preporuka je da većinu prehrane, 70-80%, čine alkalne namirnice, a najviše 20-30% kisele namirnice. U idealnom slučaju kisela se hrana izbjegava u potpunosti. 

Acidobazna ravnoteža 

Vratimo se malo u školu. Znam da vjerojatno imaš traume s loših satova kemije, ali ostani par trenutaka sa mnom. 

pH vrijednost je mjera kojom označavamo kiselost, odnosno lužnatost vodenih otopina. Pri pH 7 otopine su neutralne. pH manji od 7 znači da je otopina kiselina, a veći od 7 lužnata. 

pH nije svugdje u tijelu jednak. pH u želucu se kreće od 1 do 3, što je jako kiselo i služi probavljanju hrane i kontroli mikrobnog rasta. S druge strane, krv i unutarstanična tekućina blago su lužnati.  

A sada neželjena istina za pobornike alkalne prehrane… 

Nijedan način prehrane ne može promijeniti pH našeg tijela (2). 

Ljudsko tijelo održava pH krvi u vrlo uskom rasponu, između 7.36 i 7.44, dok je pH unutarstanične tekućine oko 7.2. Svako odstupanje od tih vrijednosti može imati ozbiljne posljedice na organizam, stoga tijelo ima urođene mehanizme kojima se to sprječava. Bubrezi to čine reapsorpcijom i stvaranjem bikarbonatnih iona te izlučivanjem kiselina, a pluća regulacijom koncentracije ugljikova dioksida (3). 

Prehrana će ipak utjecati na jednu tjelesnu izlučevinu – na pH urina. 

Stoga pobornici alkalne prehrane mjerenjem pH vrijednosti urina provjeravaju je li im tijelo u poželjnom alkalnom stanju. 

No to je pogrešna mjera.  Jer… pH urina nije indikator pH ljudske krvi. Osim toga, na njega utječu i drugi faktori osim prehrane. 

Utjecaj alkalne prehrane na zdravlje 

Kao i svaka dobra dijeta (sarkazam), i alkalna prehrana pozitivno utječe na niz zdravstvenih stanja. Već sam spomenula obećanje smanjenja upalnih stanja, lakšeg gubitka tjelesne mase, poboljšanja zdravlja probavnog sustava, kože, kose i noktiju te povećane proizvodnje energije. 

Dodatno, obećaje i prevenciju ili čak liječenje osteoporoze i raka

Reći će ti da je kalcij lužnat i da se otpušta iz kostiju kako bi se neutralizirale kiseline nastale razgradnjom kisele hrane, što onda dovodi do propadanja kostiju i osteoporoze. Međutim, istraživanja nisu pronašla povezanost između kiselosti hrane i zdravlja kostiju. S druge strane, postoji korelacija između povećanog unosa voća i povrća i zdravlja kostiju, a alkalna prehrana obiluje istim (4). 

Dakle, alkalna prehrana može imati pozitivan utjecaj na zdravlje kostiju, ali ne zbog toga što je alkalna, nego zbog toga što sadrži dovoljno voća i povrća. 

Kažu kako stanice raka vole kiselo okruženje. Da u njemu rastu. Da će smanjenje konzumacije kisele hrane prevenirati, čak i izliječiti rak. Ali već smo zaključili da prehrana ne može učiniti naše tijelo kiselijim ili lužnatijim (2). Već tu koncept pada u vodu. A ako kome treba dodatna potvrda, ne postoji istraživanje koje potvrđuje da praćenje principa alkalne prehrane može pomoći protiv raka (1).

Je li alkalna prehrana opasna? 

Otrovna nije. 

Ima i gorih dijeta. 

No to ne znači da ju trebaš probati. 

S druge strane, nije ni potpuno bezopasna. 

Naime, s obzirom na to da jelovnik alkalne prehrane izbacuje cijele skupine namirnica, u prvom redu onih životinjskog podrijetla, njegovo praćenje može uzrokovati nutritivne deficite. U prvom redu, deficite esencijalnih masnih kiselina i proteina, ali i selena i joda. 

S druge strane, alkalna prehrana može biti i zdrava, budući da potiče konzumaciju većih količina voća i povrća, cjelovitih žitarica, maslinovog ulja i orašastih plodova. 

No još jednom, ona neće biti zdrava jer je smanjila kiselost organizma, nego zato što se njeni principi podudaraju s principima znanstveno utemeljene zdrave prehrane. 

Kako to obično biva kod popularnih dijeta, uz njih često idu i dodaci prehrani. Ipak je puno veća marža na suplemente nego na knjige. 

Tako ćeš naići na raznorazne alkalne vode, tablete, kapsule i prahove za održavanje acidobazne ravnoteže. 

Koji su jedan od glupljih načina za baciti svoj novac u vjetar. 

Što umjesto alkalne prehrane? 

Zaboravi i alkalnu prehranu i svaku drugu popularnu dijetu. One su pogrešno usmjerena energija. I tvoj će problem riješiti samo slučajno, a vrlo vjerojatno neće. 

Ako se želiš hraniti zdravo, poštuj principe pravilne prehrane. Nauči se hraniti doista zdravo. 

Koliko se zdravo trenutno hraniš provjeri kroz ovaj kratki upitnik.  

Analiziraj svoju prehranu

Literatura

1. Fenton TR, Huang T (2016) Systematic review of the association between dietary acid load, alkaline water and cancer. BMJ Open 6. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2015-010438 

2. Bonjour JP (2013) Nutritional disturbance in acid-base balance and osteoporosis: A hypothesis that disregards the essential homeostatic role of the kidney. Br. J. Nutr. 110:1168–1177. 

3. Lee Hamm L, Nakhoul N, Hering-Smith KS (2015) Acid-base homeostasis. Clin J Am Soc Nephrol 10, 2232–2242. https://doi.org/10.2215/CJN.07400715 

4. Hanley DA, Whiting SJ (2013) Does a High Dietary Acid Content Cause Bone Loss, and Can Bone Loss Be Prevented With an Alkaline Diet? J Clin Densitom 16, 420–425. https://doi.org/10.1016/j.jocd.2013.08.014